Discuţiile despre clasa pregătitoare se reiau de la zero
Dimensiune font:
* părinţii vor fi lăsaţi să aleagă şcoala pentru copiii lor * ei vor trebui să completeze chestionare în care să-şi spună părerea cu privire la locul de desfăşurare al orelor de la clasa zero * la grădiniţă sau la şcoală, problema spaţiilor rămâne aceeaşi
Clasa pregătitoare rămâne încă un subiect ferecat în oala sub presiune. În acest timp, mulţi se joacă cu focul, în încercarea de a modifica… modificări, de a corecta sau, din contra, de a da în cap unor investiţii deja făcute. Părinţii nu ştiu la ce să se mai aştepte, iar copiii, deşi nu înţeleg, s-au învăţat să fie material experimental.
Anul acesta, clasa pregătitoare a fost mutată din grădiniţă, înscrierea s-a făcut în patru etape, iar părinţii au fost forţaţi să-şi înscrie copiii la şcoala din circumscripţie sau să-şi schimbe din senin buletinele – cu adresa în apropierea unor şcoli mai cu moţ. Anul ce vine promite ca totul să fie mai uşor. Măcar în teorie, ca o consolare de moment. Astfel, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus la sfârşitul săptămânii trecute că părinţii vor fi lăsaţi să-şi înscrie copiii unde doresc, într-o singură etapă. În acelaşi timp, părinţii vor avea de completat un sondaj, în care să spună dacă vor clasa pregătitoare la şcoală sau înapoi în grădiniţe. „Cea mai mare problemă pe care o au părinţii este descoperirea de supraveghere a copiilor între orele 12, după finalizarea studiilor, până la 17, când se întorc de la serviciu”, a spus ministrul.
La grădiniţă sau la şcoală?
În ciuda tuturor modificărilor, un singur lucru pare să-şi păstreze stabilitatea. „Putem vorbi de mutare doar ca spaţiu, în sensul de a folosi sălile de grădiniţă, care sunt mai spaţioase, însă, fără a renunţa la structură. Foarte multe sisteme occidentale, recunoscute ca fiind performante, încep sistemul educaţional obligatoriu la 5 sau 6 ani, iar copiii pot învăţa mult mai organizat primele cunoştinţe”, declara recent Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).
La Iaşi, ideea mutării, din nou, bucură unii directori de şcoli, dar îi şi sperie pe cei care au grădiniţe în subordine. „Sunt de acord să se înceapă şcolarizarea de la 6 ani, dar în nişte condiţii specifice vârstei. Cu un spaţiu de joacă şi de odihnă, eventual – ceea ce noi n-am putut oferi. Locul cel mai bun al copiilor mici este la grădiniţă sau în şcolile gimnaziale”, este de părere Viorica Dobre, director la Liceul Teoretic „Miron Costin”. Aici, problema spaţiului a fost, încă de la început, de nedepăşit. Deşi se puteau forma doar câte o clasă pregătitoare şi una întâi, numărul mare de înscrişi şi respectarea zonei de circumscripţie au impus crearea a câte două clase pentru fiecare nivel. Şi, pentru că spaţii nu au putut fi inventate peste noapte, au trebuit desfiinţate laboratoare. Aşa se face că în curtea şcolii întâlnim astăzi un amalgam de vârste, de la 6 la 18 şi chiar 19 ani.
Nici grădiniţele nu mai au spaţii
Fără a se mai aminti despre investiţiile uriaşe care s-au făcut în mobilierul adecvat, mutarea clasei pregătitoare înapoi la grădiniţe ridică alte probleme. „Atunci când s-a făcut mutarea copiilor de grupă pregătitoare la şcoală s-au mărit efectivele de copii de la grupele mici, mijlocii şi mari. Prin urmare, anul viitor, dacă va rămâne clasa pregătitoare în grădiniţă, nu va mai fi loc pentru alţi copii”, a făcut un calcul Mariana Dinter, director al Şcolii „Carmen Sylva”, ce are în subordine şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 9. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau