FOTO Cum arată clasa viitorului
Dimensiune font:
cadrele didactice ieşene au aflat ieri ce înseamnă a fi elev într-o şcoală cu tehnologii de ultimă generaţie. dacă multe săli de clasă au deja videoproiectoare, lipsesc laboratoarele fonetice digitale, softurile şi programele interactive, la fel ca în alte state europene.
Dascălii din judeţul Iaşi au făcut cunoştinţă ieri, 6 noiembrie, cu ceea ce se doreşte a fi clasa viitorului pentru elevi. Laboratorul fonetic digital pentru învăţarea limbilor străine, tablele interactive, videoproiectoarele, sisteme de evaluare simultană, de supraveghere video sau softuri care corectează testele grilă sunt câteva dintre dotările şcoli care ar putea apărea în procesul de predare-învăţare-evaluare al elevilor. Toate acestea au fost prezentate cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar de specialişti în domeniul tehnologiei şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), în cadrul seminarului demonstrativ „Fii elev pentru o zi în clasa viitorului! Experimentează predarea interactivă!”. „Este un soft care se instalează pe copiatoare şi care corectează testele grilă, în mod automat. Mai mult decât atât, acesta realizează şi statistici de tipul cea mai mare sau mai mică notă, media clasei, cea mai uşoară ori cea mai grea întrebare a testului, toate acestea într-un timp foarte scurt. De exemplu, ceea ce avem aici - un copiator monocrom de 25 de pagini pe minut - poate ajunge la 1.400 euro, cu tot cu soft, a cărui licenţă nu expiră”, explică organizatorii una dintre tehnologiile care ar uşura munca dascălilor.
Profesor versus tehnologie avansată
Înainte de a experimenta predarea interactivă, dascălii ieşeni au participat la discuţii privind „Strategiile didactice sub influenţa noilor tehnologii”, „Matematica azi. Predare tradiţională versus predare interactivă”, „Hi-Tech în spaţiul educaţiei”, fără a fi uitate securitatea informaţiilor sau ultimele noutăţi în materie de imprimante. „Elevii se adaptează uneori mai uşor decât noi şi au o receptivitate sporită faţă de nou, pentru că e vârsta tânără şi sunt formaţi natural în acest mediu al tehnologiilor extrem de avansate. Concluziile sunt că noi nu putem să trăim într-un univers paralel, cu toate nostalgiile şi semnele de întrebare. Niciodată, fiinţa profesorului nu poate fi înlocuită de computer sau de maşină - aceasta este axioma de la care pornim astăzi”, a punctat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.
Momentele aşteptate de toţi participanţii au fost atelierele demo, în timpul cărora s-au simţit elevi. De data acesta, nu au mai fost ei cei care au transmis informaţiile, ci au fost auditoriul. Nu a fost uitată nici tema pentru acasă, dascălii ieşeni urmând a gândi proiecte de accesare a fondurilor necesare pentru dotarea şcolilor cu… clase ale viitorului.
Andreea IGNEA
* * *
„Niciodată, fiinţa profesorului nu poate fi înlocuită de computer sau de maşină” -Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau