Primele propuneri de modificare a noului regulament şcolar
Dimensiune font:
Noul regulament ar putea avea modificări la doar câteva săptămâni de la publicarea în Monitorul Oficial. Cadrele didactice din judeţul Iaşi nu sunt de acord, în totalitate, cu contestarea notelor, cu noile comisii de prevenire a violenţei şi discriminării, dar nici cu rolul de „bodyguard”.
Nemulţumirile generate de noul Regulament de ordine şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt departe a ajunge la final. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (FSLI) atrage atenţia, în urma sesizărilor venite de la organizaţiile sindicale afiliate, asupra existenţei de „erori de formă, inclusiv în ceea ce priveşte normele de trimitere la alte articole, dar şi de fond”. În acest sens, s-a luat hotărârea de a solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) constituirea unei comisii tehnice de lucru în vederea posibilităţii de a fi realizate modificările la regulamentul şcolar. „Trebuie avută în vedere importanţa deosebită pe care acest regulament o are la nivelul unităţilor de învăţământ, în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, astfel încât, din punct de vedere al federaţiei noastre, se impune o analiză temeinică şi serioasă a clauzelor, împreună cu reprezentanţii salariaţilor, pentru a se înlătura neconcordanţele”, se arată în adresa către Ministerul Educaţiei semnată de Simion Hancescu, preşedintele FSLI.
Ce propun sindicalişti ieşeni
Fiecare organizaţie afiliată FSLI avea posibilitatea de a transmite propunerile de modificare a regulamentului, la nivelul judeţului Iaşi fiind vorba despre Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) şi Alianţa Sindicală „Gh. Asachi” (AS-IS). „Noi am atras atenţia asupra necesităţii de a fi anumite precizări cu privire la contestarea notelor, pentru a fi evitate abuzurile. De asemenea, referitor la asigurarea siguranţei elevilor pe parcursul orelor, profesorul de serviciu nu se poate transforma în bodyguard! Responsabilitatea este prea mare chiar dacă sunt mai mulţi profesori de serviciu în timpul pauzelor. Aici ar fi nevoie de găsirea de fonduri pentru angajarea de mai mulţi agenţi de pază”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
O a treia propunere a modificare a regulamentului vizează comisiile care trebuie să existe în şcoli. Potrivit liderului sindical, existenţa acestora presupune şi birocraţie, astfel componenta didactică ajungând să ocupe un loc secund.
Comisia formată din reprezentaţi ai MECS şi ai salariaţilor din învăţământul preuniversitar ar trebui să aibă o primă dezbatere în cursul acestei săptămâni cu privire la posibilele modificări ale regulamentului din şcoli, conform preşedintelui USLIP, Laviniu Lăcustă. Andreea IGNEA
* * *
„Am primit numeroase sesizări de la organizaţiile sindicale afiliate privind erori de formă, inclusiv în ceea ce priveşte normele de trimitere la alte articole, dar şi de fond, care se regăsesc în cuprinsul acestui regulament. Mai mult, există numeroase nemulţumiri din partea personalului didactic determinate de obligaţiile care le revin acestora” - Simion Hancescu, preşedintele FSLI
Citeşte şi FOTO/VIDEO Istoria neştiută a celei mai frumoase biblioteci din lume
Un nou proces în învăţământul preuniversitar. Spor de periculozitate la bibliotecă?
Încep concursurile pentru şefii din educaţie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau