Şcoala – valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 12-04-2013 05:03

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”

Începuturile… Înfiinţată în 1884, Şcoala Comercială, cu sediul, din 1896, în Strada Vasile Alecsandri, a fost reorganizată în Şcoala Medie nr. 2 Mixtă, pe fondul prefacerilor şi al reformelor ce au marcat primele decenii ale secolului al XX-lea. De la 1 septembrie 1951, ea devine Şcoala Medie nr. 6, iar din 1957, i se dă numele lui Vasile Alecsandri, ca o recunoaştere a rolului cultural, politic şi civic al acestui important reprezentant al literaturii naţionale. La 1 septembrie 1962, şcoala se mută în localul actual, din strada Costache Negri. În septembrie l978, instituţia noastră s-a transformat în şcoală generală de 10 ani, pentru ca, în anul 1980, să devină şcoală generală de 8 ani.
Continuitate şi evoluţie… Revenirea la democraţie a permis, ca o reparaţie morală, reînfiinţarea Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” la 1 septembrie 1994. Ulterior, Şcoala „Gheorghe Asachi”, datată din 1909 şi înscrisă în patrimoniul arhitectural al oraşului, devine parte integrantă a instituţiei noastre, reunind simbolic doi mari întemeietori, în destinul unei şcoli ce dă greutate învăţământului contemporan. În vreme ce clădirea din Strada Costache Negri ilustrează stilul modern al şcolilor actuale, cea din Bulevardul Ştefan cel Mare se înscrie în armonia arhitecturală a centrului vechi, dar ambele definesc personalitatea şcolii noastre, ca sinteză între tradiţie şi modernitate. Începând cu acest an şcolar, şcolii noastre i se alătură şi Grădiniţa „Sf. Sava”, unitate de prestigiu în zona învăţământului preşcolar.
Mari mentori şi discipoli… Raportându-ne doar la ultimii 60 de ani, de când Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” funcţionează în sediul din Strada C. Negri, de numele instituţiei noastre se leagă amintirea unor dascăli şi discipoli care au marcat importante trasee în devenirea oraşului sau în cultura naţională. Aici au predat profesorul şi scriitorul Valeriu Stoleriu, traducătorul Johann Klusch, poetul şi traducătorul Mihai Ursachi, iar de pe băncile şcolii noastre au pornit în devenirea lor spre lume Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor, scriitor i eseist, discipol al lui Mircea Eliade, Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru al României, format aici în clasele primare, arheologul Vasile Chirica, fost director al Complexului Naţional Muzeal Moldova, scriitoarea Carmelia Leonte, generalul Mircea Chelaru, fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, doctorul Paul Botez etc.
Valori şi atitudini… În incinta corpului central se află săli de clasă, laboratoare şi cabinete modernizate în perioada 1999-2012, conectate la internet şi la catalogul electronic Adservio. Elevii se implică responsabil în activităţile desfăşurate de Asociaţia elevilor şcolii – A.E.L.V.A. şi de Consiliul elevilor, căci se asigură un cadru favorabil exprimării libere, democratice, a ideilor, intereselor şi iniţiativelor proprii. Implicarea şcolii în acţiuni de voluntariat, contactele cu diverse instituţii de tradiţie pentru realizarea unor activităţi extracurriculare sau proiecte europene contribuie la formarea elevilor pentru lumea de azi şi de mâine, pentru o cultură educaţională flexibilă, ce permite integrarea europeană.
Şcoala noastră şi-a deschis porţile către Europa, realitate confirmată de titlul de Şcoală Europeană, de bacalaureatul francofon şi de SprachDiplom.
Promovarea unei viziuni moderne şi flexibile asupra educaţiei, procesul educativ centrat pe elev, modelarea demersului didactic în funcţie de abilităţile şi capacităţile acestuia, asigurarea şanselor egale pentru toţi elevii şcolii, dobândirea deprinderii de a comunica, precum şi o bună autocunoaştere şi intercunoaştere constituie coordonatele întregii activităţi a şcolii.
Promovarea competenţei profesionale, stimularea creativităţii prin promovarea iniţiativelor care urmăresc armonizarea valorilor tradiţionale, româneşti, cu cele moderne, europene, reprezintă tendinţele actuale ale demersului nostru educativ.

Director,
prof. Nelu Tudorache

Director adjunct,
prof. Manuela Beatrice Coţofan

 

COLEGIUL TEHNIC „IOAN C. ŞTEFĂNESCU” - IAŞI

„Îngrămădesc timp trecut, îl fabric întruna şi arunc întruna în el prezentul”.
(Emil Cioran, Căderea în timp)

Este recunoscut acest lucru, dar o vrem şi mai ancorată în realităţile zilei de azi! An de an, ţintit între dorinţa de cunoaştere şi nevoia de împlinire a unei moşteniri ancestrale – învăţătura, Colegiul şi-a zidit un nume, şi-a clădit un repertoriu demn. Generaţii întregi şi-au impus felul de a raţiona şi de a simţi între pereţii cu amintiri, conturând un tablou grandios al metamorfozei.
„Am trecut peste 47 de ani” - ne anunţă minutarul sec. O măsură echivalentă, am putea spune, cu momente de izbândă, de bucurie, dar şi de mâhniri. Au fost patru decenii şi ceva de lucruri peste care am trecut şi pe care le-am transformat. Decenii presărate de spirit competitiv şi devotament pentru lăcaşul de cultură în care ne aflăm: Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu”.
Înfiinţat în anul 1966, liceul a însemnat nu numai combinarea unei tradiţii a învăţământului textil ieşean, ci, mai ales, formarea unui puternic centru naţional de pregătire a unor buni specialişti în industria uşoară. Şi nu numai...
Clădirea şcolii a stat martoră anilor în care colectivul profesoral, format din peste 50 de cadre didactice, şi-a făcut o datorie de onoare din munca la catedră, având ca obiectiv prioritar pasiunea, dăruirea, performanţa, disciplina, concepte ce au permis ca şcoala să fie cotată de elită în învăţământul tehnologic, la nivel de ţară. Colegii noştri sunt Oameni de suflet, dedicaţi meseriei de dascăl, iubiţi şi apreciaţi de elevi!
Dar nu trebuie să uităm Elevii, ce sunt într-o continuă competiţie. Astfel, ei au reuşit să doboare prejudecăţile celor din jur şi să dovedească, încă o dată, că pentru a învăţa nu ai nevoie de o anumită instituţie, ci de ŞCOALĂ.
În atelierele şcolii, elevii beneficiază de o educaţie deosebită, prin activităţi cu caracter practic, ce îi pregăteşte, în fapt, pentru VIAŢĂ. Elevii noştri sunt cei mai Buni, dornici de a-şi pune în valoare calităţile şi preocupările! Şi pentru acest lucru întreaga familie „Ştefănescu” munceşte zi de zi: elevii vin la şcoală cu dorinţa de a învăţa mai multe, profesorii dăruiesc cu drag tot ce ştiu! Mergem împreună, elevi şi profesori, să dăruim celor defavorizaţi câte ceva din puţinul nostru, petrecem împreună sărbătorile noastre religioase şi nu numai, suntem împreună, bobocei şi absolvenţi, vibrând de aceleaşi emoţii! De fiecare dată! Suntem împreună şi la greu: plângem la insuccese, ne îmbărbătăm reciproc şi o luăm de la capăt. Suntem părinţi pentru elevii care-i au pe aceştia departe, suntem prieteni pentru absolvenţi, suntem colegi pentru foşti elevi, suntem parteneri cu foştii elevi!
Şi de aceea ne-am implicat în tot ce a însemnat Nou, cu dorinţa acerbă de a câştiga pentru elevii noştri în formarea lor ca Oameni!
Şi toţi ne întoarcem la acelaşi izvor: Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” - Iaşi


Director,
prof. Liana Dolores Voinea

 

 

 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei