Şcoala-n cumpănă

default

Dimensiune font:

| 04-01-2013 05:00

* am trecut în 2013 şi am ajuns la jumătatea anului şcolar * un an tumultuos, cu semestre şi cu jumătăţi pline de provocări * cu planuri peste planuri, cu schimbări de dragul schimbării şi cu proiecte măreţe, pentru viitor * pentru că, măcar, dacă se află în cumpănă, viitorul se poate preface că se află pe talerul cel bun, nu-i aşa?!

2012 a însemnat un an al schimbărilor în educaţie. Schimbări de suprafaţă. De inspectori, de miniştri, de hotărâri politice. Copiii au intrat la şcoală de la 6 ani, în clasa pregătitoare, grădiniţele au fost înghiţite de şcoli, unele rezultate ale elevilor au şocat, altele au bucurat, iar dezbaterile au lăsat ca, de multe ori, luptele să se ducă doar în teorie – amânând partea practică pe mai târziu sau retezând-o din rădăcină.


Zero-i notă pentru clasa zero?


Măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar a intrat în vigoare din septembrie 2012. Însă, încă din ianuarie, dezbaterile pe acest subiect au fost intense. Au fost făcute un recensământ al copiilor şi evaluarea lor psihosomatică. Părinţii au înţeles greu sistemul şi n-au fost neapărat mulţumiţi, directorii de şcoli calculau spaţiile libere şi-şi puneau mâinile în cap, în momentul în care erau obligaţi să primească mai mulţi elevi decât numărul posibil de clase. „Clasa pregătitoare, cu toată dezbaterea naţională, cu toată neliniştea, cu toată psihoza generală publică ce s-a creat în jurul acestui concept a fost un subiect aprins al anului care a trecut. Am încercat să găsim soluţii şi ca ambient şcolar, şi ca dotare, şi ca formare a cadrelor didactice, astfel încât demersul ludic să prevaleze asupra celui foarte didactic şi teoretizant”, a spus Camelia Gavrilă, inspector şcolar general. La nivelul judeţului Iaşi au fost formate 400 de cadre didactice, iar sălile de curs au fost dotate cu mobilier în valoare de 1,2 milioane de lei.
Însă, până la a se ajunge în acest punct, luptele au fost aprige şi mulţi părinţi au apelat la soluţii mai puţin cinstite pentru a-şi da copilul la şcoala pe care şi-o doreau. Şi-au făcut mutaţii, ba chiar au schimbat cu totul adresa din buletin. Pe 17 septembrie, aproape 7.000 de copii ieşeni au intrat în clasa zero. La nivel naţional, peste 128.000 au avut aceeaşi soartă.
Pentru viitor, nu se ştie încă dacă va rămâne clasa pregătitoare la şcoală, sau dacă se va readuce la grădiniţă. Dacă va rămâne, măcar – parte din învăţământul preuniversitar obligatoriu – sau nu.
Bacalaureatu’n dezbateri
Discuţii aprinse au fost, tot anul, şi pe marginea introducerii Bacalaureatului profesional. Teoretic, acesta ar permite angajarea absolvenţilor de liceu pe piaţa muncii după finalizarea studiilor liceale – fără să permită, în schimb, înscrierea la facultate. „Pentru cei care merg pe piaţa muncii, am decis să gândim o formulă prin care să finalizeze liceul şi să se angajeze. Angajatorii sunt reticenţi să îi angajeze pe cei care termină, dar nu au luat bacalaureatul, mulţi absolvenţi sunt şomeri”, afirma, în luna septembrie 2012, Ecaterina Andronescu – ministru al Educaţiei la acea vreme. Bacalaureatul fusese, într-adevăr, o provocare şi pentru Iaşi. „În 2012 a fost un rezultat bun, situându-ne pe locul doi pe ţară. Totuşi, în continuare, comparativ cu anii anteriori, constatăm o scădere a procentului şi o mare problemă a absolvenţilor de şcoli tehnologice în a depăşi acest examen. Am încercat să facem totul pentru ca elevii care au eşuat să găsească soluţii de pregătire pentru mai departe”, a povestit Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
La celălalt pol, o parte semnificativă a elevilor de la colegiile de elită a oferit motive de mândrie. „Ne-am bucurat să omagiem excelenţa ieşeană. Au fost premiaţi 238 elevi la Săptămâna Excelenţei, au fost şi 170 de profesori premiaţi. Premii în valoare de aproape un miliard de lei vechi s-au dus spre elevi, în aşa fel încât să le demonstrăm că sunt preţuiţi de comunitate”, a mai spus şefa ISJ.


Atacul lui 2013


Acum, în 2013, urmează o clipă de meditaţie. Planuri măreţe de viitor. Dorinţa ca planurile să devină realitate. Programul de guvernare al Cabinetului Ponta îşi propune creşterea performanţei sistemului românesc de învăţământ, asigurarea politicilor de echitate socială, asigurarea deprinderilor şi competenţelor care să permită dezvoltarea personală, intelectuală şi profesională din perspectiva învăţării pe tot parcursul vieţii. Îşi propune, de asemenea, deschiderea sistemului de educaţie, formare profesională şi cercetare către societate, către mediul social, economic şi cultural. „Ne dorim un curriculum coerent, modern şi relevant. Ne dorim programe şcolare adecvate vârstei, profilurilor şcolare, specializărilor. Revizuirea şi actualizarea manualelor este imperativ neceseră. Realizarea de titluri şi materiale auxiliare pentru profesori. Libertate de a alege între pachete opţionale, fără a fi obligat să ne alegem neapărat doar opţionalul pe care îl propune şcoala – dar şi dozajul suficient de opţionale, pe măsură ce elevul creşte în vârstă, pentru ca trasee, sau dorinţe sau vocaţii ar trebui să se regăsească dincolo de ceea ce e obligatoriu. Deci, ne dorim finanţarea şcolilor pentru a dezvolta asemenea pachete educaţionale”, a atras atenţia Camelia Gavrilă.
Însă, mai departe de vise şi dorinţe, unele planuri chiar vor fi puse în practică. După ce, în anul trecut, absolut toate grădiniţele ieşene au trecut în subordinea şcolilor, anul acesta, 21 de instituţii de învăţământ preşcolar îşi vor recăpăta personalitatea juridică. Este vorba despre grădiniţele cu program prelungit nr. 1, 3, 4, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 29, „Cuvioasa Parascheva” şi „Sfântul Sava” din Iaşi, dar şi despre două din Paşcani şi câte una în Târgu Frumos şi Hârlău.


Schimbări anunţate


O altă transformare, anunţată deja la Iaşi, ţine de învăţământul tehnologic. Şcolile cu număr scăzut de elevi, cu rezultate slabe şi cu oferte educaţionale identice cu alte unităţi didactice, vor fi desfiinţate. Ele se vor comasa cu alte şcoli în funcţie de profil, patrimoniu, amplasare şi număr de elevi şcolarizaţi în ultimii patru ani. „Sunt multe greşeli care vin tot de la un nivel macro şi multe aspecte care au afectat nivelul economic al familiilor şi încrederea lor în şcoală. S-a impus această reconfigurare a învăţământului profesional tehnic, fără a afecta cadrele didactice, fără a afecta personalul auxiliar sau nedidactic, care se va regăsi tot în sistem. Încercâm, însă, să folosim şi resursa materială, şi resursa umană mai adecvat, dar mai ales venind în întâmpinarea interesului elevului, printr-o ofertă educaţională bună şi printr-un management de calitate”, a explicat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
Conform planului conducerii ISJ Iaşi, unităţile nou formate vor fi compuse astfel: una, din Liceul Tehnologic Nicolina, Liceul Tehnologic „D. Mangeron” şi Liceul Tehnologic „Ştefan Procopiu” (profil mecanică, electric, electronică şi automatizări), o alta din Liceul Tehnologic „C. Brâncuşi” şi Liceul Tehnologic „Radu Cernătescu” (profil protecţia mediului, agricol, tehnic, resurse naturale). A treia şcoală va avea în componenţă Colegiul Tehnic de Transporturi şi Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” (profil construcţii, instalaţii şi lucrări publice, mecanică), iar ultima va fi compusă din Şcoala „Gh. Mârzescu” şi Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii (colegiu apropiat de traseul teoretic; posibilă compatibilitate cu nivelul gimnazial).


Anul acesta şi la mulţi ani!


Şi pentru că nu doar oamenii, materiile de studiu şi rezultatele contează, importante sunt şi investiţiile. „Importante sunt şi zidurile şi clădirile şi dotările şi atelierele şi bibliotecile, cabinetele – dacă au rămas prăfuite şi împietrite în vechimea lor, sau dacă sunt actualizate şi aduse la nivel de secol XXI. O şcoală ideală ar trebui să fie şi frumoasă, şi prietenoasă, şi interactivă. Copiii să fie fericiţi şi să înveţe carte, iar profesorii să aibă puterea de risipire şi recompunere, traseele educaţionale să fie şi pentru elevii capabili de performanţă şi pentru cei care nu reuşesc să atingă performanţa. O educaţiei pe măsura valorii şi a idealurilor noastre”, a încheiat Camelia Gavrilă.
Sună bine, nimeni nu neagă. Însă, curiozitatea este mare. Cât se va realiza din planuri şi cât se va strica mai tare, până la sfârşitul anului? Câte generaţii de copii vor mai fi sacrificate, până când se va bate în cuie un sistem clar, modern şi civilizat de a face şcoală? (Anda Pintilie)
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei