Start la Bac! Emoţii uriaşe, aşteptări pe măsură VEZI MODELE DE SUBIECTE!
Dimensiune font:
Absolvenţii caselor a XII-a susţin astăzi prima probă din cadrul Bacalaureatului. Promovabilitatea mică de la simulări le dă emoţii elevilor din anul terminal al ciclului liceal, dar şi profesorilor şi părinţilor. Speranţele de ridicare a promovabilităţii sunt, în continuare, la absolvenţii filierelor teoretice.
Pentru cei 5.112 de absolvenţi ai cursurilor liceale din judeţul Iaşi s-a dat startul celui mai important examen. Prima probă a Bacalaureatului începe astăzi, 10 iunie, şi se va termina peste două zile, evaluând competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română a 4.350 de tineri. Până pe 27 iunie sunt programate evaluările orale şi cele digitale, urmând ca în perioada 30 iunie - 4 iulie să aibă loc cele patru probe scrise - limba şi literatura română şi cea maternă, proba obligatorie a profilului şi cea la alegere. Situaţia este îngrijorătoare din cauza rezultatelor la simulările din luna martie, când doar 57,69% din elevii din judeţ au obţinut note peste 5. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât absenteismul a fost ridicat în cadrul acesteia şi, în plus, numai cei care obţin note peste 6 la Bacalaureat pot fi declaraţi admişi. Pe de altă parte, în ultimii doi ani s-a constatat o creştere a procentului celor care promovează examenul maturităţii - puţin peste 56% în 2012 şi 67,55% anul trecut - fie printr-o responsabilizare mai mare a tinerilor, fie prin subiectele mai uşoare. În plus, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, îi asigură pe elevi că subiectele de anul acesta vor fi de nivel „mediu-plus” şi nu vor mai conţine exerciţii cu grad de dificultate ridicat, similar celor de la olimpiade.
Emoţii mai mari în mediul rural şi la liceele tehnologice
În continuare, cele mai mici rezultate sunt aşteptate de la elevii liceelor tehnologice şi de la cele din mediul rural. Grijile sunt susţinute atât de rezultatele de la examenul de anul trecut, cât şi de cele de la simulare. Astfel, la simulare, doar 12,92% din tinerii din mediul rural au reuşit să obţină peste 5. În plus, 25 de instituţii de învăţământ din judeţ au avut promovabilitate de 0-10%, dintre care 13 nu au înregistrat niciun admis. Pe de altă parte, şi elevii de la şcolile din oraş au obţinut note mici la simulare, doar 44,77% luând peste 5 la cele trei obiecte la care au fost evaluaţi, în condiţiile în care nota minimă de promovare a Bac-ului este 6. „Dacă luăm în calcul şi notele între 5 şi 6 şi dacă ne mai gândim că mai sunt şi elevi absenţi, nu avem motive de bucurie. Deci, lucrurile nu sunt foarte bune pentru unii dintre tineri. Ar trebui ca, în timpul rămas, să aibă loc marea revelaţie şi mare trezire la realitate, dacă se va putea acest lucru”, atrăgea atenţia Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, după examenele simulate.
La nivelul liceelor tehnologice, doar 18,94% dintre tinerii care au luat parte la simulare au reuşit să ia o notă peste 5. Anul trecut s-a înregistrat o promovabilitate mai ridicată comparativ cu promoţiile anterioare, dar aceasta rămâne destul de scăzută - 46,64%. Pentru a veni în sprijinul acestora, una dintre măsurile luate de Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost comasarea a nouă licee.
Notele mari vin de la filiera teoretică
Liceele teoretice au ridicat rata de promovabilitate la Bac, tinerii de la astfel de filiere obţinând, notele cele mai mari, de obicei. Şi simulările de anul acesta au confirmat această regulă nescrisă, în topul instituţiilor care au înregistrat cele mai bune note din judeţ numărându-se colegiile Naţional, „M. Eminescu”, „E. Racoviţă”, „C. Negruzzi”, „R. Wurmbrand”, „M. Sadoveanu” din Paşcani şi liceele „M. Costin”, „V. Alecsandri”, „Gr. Moisil”, „G. Ibrăileanu” şi „D. Cantemir”. „Acum doar îi încurajăm pe elevi şi suntem alături de ei, i-am şi dojenit în timpul celor patru ani de studiu, dar acum nu mai e cazul. Ne aşteptăm ca rezultatele să fie la fel de bune precum cele cu care ne-au obişnuit deja. Dar, nu trebuie să uităm că nu e vorba doar de recunoaşterea nivelului de competenţe acumulate, ci şi de un oarecare noroc”, a declarat, la rândul său, Carmen Dimitriu, director al Colegiului Naţional „M. Sadoveanu”, unul dintre liceele cu promovabilitate de peste 90% anul trecut. Andreea IGNEA
Subiecte proba scrisă LIMBA ROMÂNĂ, profil real
Subiecte proba scrisă LIMBA ROMÂNĂ, profil uman
Subiecte proba scrisă MATEMATICĂ, specializarea informatică
Subiecte proba scrisă MATEMATICĂ, profil pedagogic
Subiecte proba scrisă MATEMATICĂ, specializarea ştiinţe ale naturii
Subiecte proba scrisă MATEMATICĂ, profil tehnologic
Subiecte proba scrisă ISTORIE
Subiecte proba scrisă BIOLOGIE, model 1
Subiecte proba scrisă BIOLOGIE, model 2
Subiecte proba scrisă CHIMIE ANORGANICĂ, filiera tehnologică
Subiecte proba scrisă CHIMIE ANORGANICĂ, filierele teoretică şi vocaţională
Subiecte proba scrisă CHIMIE ORGANICĂ, filiera tehnologică
Subiecte proba scrisă CHIMIE ORGANICĂ, filierele teoretică şi vocaţională
Subiecte proba scrisă ECONOMIE
Subiecte proba scrisă FILOSOFIE
Subiecte proba scrisă INFORMATICĂ model 1, model 2, model 3, model 4
Subiecte proba scrisă PSIHOLOGIE
Subiecte proba scrisă GEOGRAFIE
Subiecte proba scrisă FIZICĂ, filiera tehnologică
Subiecte proba scrisă FIZICĂ, filiera teoretică
Subiecte proba scrisă LOGICĂ
Subiecte proba scrisă SOCIOLOGIE
* * *
Calendarul examenelor
10-12 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, proba A
11-13 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, proba B
16-17 iunie – Evaluarea competenţelor digitale, proba D
23-27 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, proba C
30 iunie – Limba şi literatura română, proba scrisă E a)
1 iulie – Limba şi literatura maternă, proba scrisă E b)
2 iulie – Proba obligatorie a profilului, proba scrisă E c)
4 iulie – Proba la alegere a profilului şi a specializării, proba scrisă E d)
7 iulie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12.00) şi depunerea contestaţiilor (până la 16.00)
8-10 iulie – Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie – Afişarea rezultatelor finale
***
4.455 de elevi din judeţul Bacău s-au înscris la prima sesiune a Bacalaureatului de anul acesta. Dintre aceştia, 873 sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare
***
Aproape 6.000 de absolvenţi din Suceava vor susţine probele, doar 386 spunând „pas” examenului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau