Umor studenţesc cu Toni Grecu, la UPA
Dimensiune font:
Realizatori ai umorului studenţesc din perioada comunistă s-au reîntâlnit, ieri, la Iaşi. Printre anecdote ale vremii, aceştia şi-au amintit cum reuşeau, în anii '80, să realizeze spectacole sub imperiul cenzurii.
Studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iaşi au avut parte ieri, 19 iunie, de momente de „Umor studenţesc în România Comunistă”. Evenimentul, moderat de rectorul universităţii, Doru Tompea, l-a avut invitat special pe Toni Grecu, membru al grupului Divertis, alături de actorii Valentin Darie, Gabi Lazăr şi profesorii Iulian Şerban şi Corneliu Dumitriu. Cu toţii au făcut parte, în anii '80, din echipe de studenţi care încercau să aducă diversele forme de umor în viaţa studenţilor, colegii lor. Manifestarea, parte a proiectului anual UPA. „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, s-a dorit o rememorare a momentelor umoristice din perioada comunistă din ţară şi a modului în care se puteau realiza spectacole, dar şi o paralelă cu umorul care se face în prezent. „Iaşul a stat pe doi piloni în perioada comunistă, care l-au susţinut mai ales în anii '80: primul a fost umorul studenţesc, iar cel de-al doilea - presa studenţească. Dar, nu trebuie să uităm că, pentru a putea susţine un moment umoristic, mai întâi era nevoie ca textele să fie acceptate prin semnătură şi ştampilă de şapte persoane”, a punctat Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.
Cenzura - motorul creaţiei
La rândul său, Toni Grecu, într-o comparaţie a umorului pe care îl realiza în anii '80 cu cel pe care îl face în prezent, a menţionat că principalul factor ce-i ajuta în conceperea textelor era tocmai cenzura, numind-o „motor al creaţiei”, care îi obliga să facă un umor inteligent, prin aluzii. „Astăzi, umorul nu mai are o motivaţie socială. Dar, este mai greu să faci umor acum, pentru că trebuie să aibă valoare comercială. Atunci nici nu intra în discuţie o mediatizare”, a menţionat Toni Grecu. Acesta a continuat cu exemplificarea unui moment umoristic din anul 1984, scris şi susţinut de el însuşi, „O zi din viaţa mea”: „Merg spre bucătărie, unde se află şi frigiderul. Îl caut preţ de vreo jumătate de oră până-l găsesc. Nu-mi place ordinea... Îl deschid şi înăuntru ce credeţi că este? Este frig! Nu ştiu de ce vă hazardaţi în aplauze, pentru că nu spun prostii! Este frig, pentru că altfel alimentele s-ar altera...”. Cunoscutul actor mai spune că, pe atunci, artiştii îşi arătau nemulţumirea prin umor, „făcând haz de necaz”. „Dacă spuneam ceva de mâncare sau de frigider, sala izbucnea în râs. În schimb, nu era un râs normal, sănătos, ci unul nervos, venit din frustrarea sărăciei pe care o trăiam”, şi-a amintit reprezentantul Divertis. Andreea IGNEA
***
„Ne arătam nemulţumirea prin umor, făcând haz de necaz” - Toni Grecu, membru al grupului Divertis
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau