Pașii pe care îi ai de urmat atunci când cumperi o mașină
Dimensiune font:
Autoturismele rulate nu mai sunt atât de atractive precum erau în trecut și nici măcar cu mult mai ieftine, în comparație cu cele noi. O spun și statisticile din România, care arată că vânzările de mașini noi au înregistrat creșteri semnificative în 2022. Cele rulate, deși sunt în continuare la mare căutare, se află pe un trend descendent, în comparație cu anii precedenți. În rândurile următoare îți spunem ce pași ai de urmat atunci când cumperi o mașină, indiferent că este nouă sau rulată.
De unde să-ți cumperi o mașină nouă
Atunci când îți dorești o mașină nouă, nu ai prea multe opțiuni în afara unui dealer auto. Reprezentanțele lucrează direct cu producătorii și livrează modele lansate recent pe piață. De asemenea, aici vei găsi mașini pe stoc, oferte speciale, te poți programa la un drive test și vei beneficia de servicii premium, atât în faza de achiziție, cât și după cumpărare. Centrele autorizate de vânzări sunt parteneri de încredere și, cu siguranță, cele mai bune locuri din care ți-ai putea lua o mașină nou-nouță.
De unde să-ți cumperi o mașină rulată
În această situație, discuția este ceva mai amplă. Ai mai multe variante, dar trebuie să fii foarte atent la ce anume cumperi și de la cine cumperi. Pentru fiecare în parte, ți-am pregătit o listă de avantaje și dezavantaje.
De la un dealer autorizat
Printre primele tale opțiuni atunci când cauți un autoturism rulat ar trebui să fie tot dealerii auto, spre care te-ai orienta și pentru o mașină nouă.
Avantaje:
* mașinile rulate sunt verificate temeinic și puse la vânzare în stare perfectă;
* tehnicienii de service sunt certificați internațional;
* beneficiezi de istoric complet și garanție extinsă;
* de regulă, mașinile rulate sunt obținute în urma unui buy-back sau trade-in și sunt de o calitate foarte bună (cele care nu îndeplinesc criteriile dealerului sunt fie respinse, fie trimise la licitații);
* obții asistență pentru finanțare din partea dealerului. Mașina ta veche poate fi dată la schimb prin trade-in.
Dezavantaje: probabil că este cea mai scumpă modalitate de a achiziționa o mașină rulată, dar vei știi sigur că ceea ce cumperi își merită banii și nu vei avea parte de alte cheltuieli neprevăzute.
De la un dealer independent
În această situație, calitatea mașinilor rulate scade, dar rămân o variantă destul de bună, în cazul în care bugetul tău este unul restrâns.
Avantaje:
* mașinile sunt mai ieftine, în comparație cu cele vândute de un dealer autorizat: în cele mai multe cazuri, beneficiezi de istoric, verificări și garanție;
* există posibilitatea de a-ți da vechea mașină la schimb;
* vei obține asistență pentru finanțare.
Dezavantaje:
* verificările mașinilor nu sunt făcute de mecanici specializați;
* perioada de garanție este mai redusă sau nu există;
* aceste afaceri au o gamă mult mai variată de mașini, așa că cei care ți le vând s-ar putea să nu știe foarte multe amănunte despre modelul pe care îl alegi.
De la un vânzător privat
Este cea mai riscantă variantă la care ai putea apela, în momentul în care cauți o mașină rulată. Chiar dacă autoturismul are istoricul complet și în regulă, nu vei beneficia de garanție, decât dacă mașina se află în continuare în perioada de garanție oferită de producător, nu vei avea variante de finanțare sau posibilitatea de buy-back și nu vei putea avea siguranța că ai luat o mașină bună.
Avantaje:
* vei avea parte de un cost de achiziție mai mic.
Dezavantaje:
* va trebui să plătești toți banii pe loc;
* nu vei beneficia de niciun fel de garanție;
* există posibilitatea de a fi înșelat;
* costurile de întreținere ar putea fi mult mai mari decât cele estimate.
Acestea sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție în momentul în care ești în căutarea unei mașini. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, așa că alege în cunoștință de cauză și ia cele mai bune decizii.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau