61 de localităţi sunt afectate de alunecări de teren
Dimensiune font:
Deplasările de teren, active sau relativ stabilizate, afectează peste 30-40% din suprafeţele versanţilor de podiş, precum şi întinderi apreciabile din zonele montane carpatice şi subcarpatice * pericol există şi în municipiul Suceava
În judeţ au fost inventariate 61 de localităţi, zone şi puncte cu alunecări de teren, care constituie risc pentru populaţie şi infrastructură, se arată într-o informare a Consiliului Judeţean. Alunecările de teren din judeţul Suceava, aflate în diferite stadii de evoluţie, active sau relativ stabilizate, afectează peste 30-40% din suprafeţele de versant ale văilor din unitatea de podiş a judeţului, şi de asemenea, întinderi apreciabile din zonele montane carpatice şi subcarpatice.
Pericol în municipiul Suceava
Printre cele mai importante alunecări de teren, clasificate după nivelul de „vulnerabilizare” a localităţilor este versantul drept al râului Suceava, dispus între pâraiele Şcheia şi Cetate, cunoscut sub denumirea „Coasta Şeptilici” şi care reprezintă, din punctul de vedere al intensităţii proceselor geomorfologice, cel mai activ areal cu alunecări de teren de pe teritoriul municipiului Suceava. Zona este afectată de alunecări pe o lungime de circa 2 km şi, cu toate că lucrările de stabilizare din ultima jumătate de secol, pericolul unor noi deplasări este mare. Implicaţiile socio-economice sunt importante, în zonă existând cartiere rezidenţiale, reţele de alimentare cu apă şi de canalizare, reţele de telecomunicaţii, reţele de distribuţie a energiei electrice şi conducte de transport agent termic.
Din anul 2006 s-a reactivat şi extins alunecarea de pe versantul stâng al râului Suceava, între Mănăstirea Teodoreni şi Staţia de transformare de 110 kv din cartierul Burdujeni. Pentru înlăturarea riscurilor, în iulie 2008 au fost executate ridicări topografice în vederea demarării lucrărilor de stabilizare. Procesul a evoluat rapid, iar în luna octombrie, o echipă mixtă de specialişti a evaluat situaţia şi a dispus luarea măsurilor de urgenţă. Acestea constau în executarea unor remodelări, acoperiri de fisuri, trasări, precum şi în drenări şi canalizări pentru preluarea apei. Cu grad ridicat de gravitate sunt alunecările de teren din comunele Brodina, Straja, Frasin (cartierul Bucşoaia) şi Suceviţa (satul Voievodeasa).
Lidia DIACONU
Măsurile urgente luate pentru oprirea alunecărilor s-au concretizat, în general, în săparea unor canale de evacuare a apei din masa noroioasă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau