„Brigadă specială” pentru verificarea lucrărilor efectuate pe șantiere
Dimensiune font:
* la nivelul municipalității a fost constituită recent o „brigadă specială” compusă din inspectori din cadrul Direcției Arhitectură și Urbanism și polițiști locali, care are ca scop verificarea modului în care beneficiarii unor lucrări publice înțeleg să refacă atât carosabilul cât și trotuarele aflate în zona șantierelor deschise în oraș
Companiile publice și private, precum și persoanele fizice care execută lucrări pe domeniul public ce presupun săpături în șanț deschis (decopertări) sunt obligate ca după finalizarea investiției să refacă strada respectivă la stadiul inițial, în caz contrar fiind pasibile de amenzi.
Potrivit primarului Mihai Chirica, la nivelul municipalității a fost constituită recent o „brigadă specială” compusă din inspectori din cadrul Direcției Arhitectură și Urbanism și polițiști locali, care are ca scop verificarea modului în care beneficiarii unor astfel de lucrări înțeleg să refacă atât carosabilul cât și trotuarele aflate în zona șantierelor deschise în oraș. „Este vorba despre o echipă formată din 6 polițiști și experți din cadrul Primăriei care au ca sarcină verificarea modului în care se construiește în oraș, după ce am constatat că în ultima perioadă tot mai mulți operatori, în cea mai mare majoritate privați, nu respectă legislația în privința refacerii străzilor și trotuarelor după ce au executat lucrări la rețelele de utilități, respectiv la cele de gaze naturale, energie electrică sau canalizare”, a declarat edilul, care a precizat că nicio lucrare de acest fel nu va mai fi recepționtă de către municipalitate până când porțiunea din domeniul public nu va fi adusă la starea inițială. ”Această brigadă specială - cum am numit-o noi - va fi prezentă zilnic pe șantiere pentru a monitoriza evoluția lucrărilor, astfel ca atunci când lucrarea respectivă va trebui recepționată acest lucru să se facă cu respectarea legislației în ceea ce privește starea domeniului public”, a mai spus primarul.
Potrivit Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. nr. 321/2017 privind regulamentul de respectare a condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în municipiul Iași, agenții economici atât cei publici și privați cât și persoanele fizice sunt obligați ca în cazul deschiderii de șantiere să ia măsuri pentru reducerea poluării și a mizeriei.
Concret, depozitele temporare de pământ rezultate din săpături trebuie să fie așezate pe o membrană de protecție și să fie acoperite cu folii, astfel încât particulele fine de praf să nu fie antrenate de vânt sau precipitații.
De asemenea, potrivit aceleiași HCL, autovehiculele grele nu pot părăsi șantierul și circula pe drumurile din oraș decât după spălarea roților. Inspectorii Primăriei au emis mai multe somații către agenții economici care în ultima perioadă au deschis șantiere în oraș, prin care aceștia au fost avertizați să refacă domeniul public la starea inițială după intervenţiile făcute la rețelele de utilităţi.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau