A debutat Festivalul Serile Filmului Romanesc
Dimensiune font:
Cea de-a XV-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) a fost deschisă miercuri de directorul evenimentului, Andrei Giurgia. Până duminică, spectatorii sunt aşteptaţi la peste 80 de evenimente în mai multe spaţii din Iaşi: Piaţa Unirii, Cinema Ateneu, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură "Mihai Ursachi", Baia Turcească, Casa Muzeelor, Teatrul Naţional "Vasile Alexandru" Iaşi, Palatul Culturii din Iaşi, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" Iaşi şi Bojdeuca Ion Creangă din Ţicău.
Programul celei de-a 15-a ediţii a Serilor Filmului Românesc include proiecţii de film, spectacole de teatru, expoziţii, concerte, conferinţe şi dezbateri, lansări de carte, evenimente dedicate copiilor. Anul acesta va fi lansat un nou proiect, Academia SFR.
Cinefilii au ocazia să întâlnească în Capitala Moldovei în jur de 100 de invitaţi, printre care Irina-Margareta Nistor, Marcel Iureş, Vlad Ivanov, Ileana Popovici, Corina Chiriac, Cristian Mungiu, Olimpia Melinte, Maia Morgenstern, Adrian Păduraru, Ioana Dichiseanu, Laurenţiu Damian, Victor Rebengiuc, Ilie Năstase, Cristian Tudor Popescu, Dan Piţa, Constantin Puşcaşu, Igor Cobileanski, Ion Sapdaru, Valentin Teodosiu, Victoria Cociaş, Mihai Gruia Sandu, Mircea Diaconu, Horia Moculescu, Claudiu Mitcu, Corneliu Porumboiu, Magda Catone, Coca Bloos, Mara Bugarin, Stere Gulea, Marina Voica şi mulţi alţii.
La ediţia din acest an vor fi acordate şi trei premii de excelenţă - actriţei Coca Bloos, regizorului Nicolae Mărgineanu şi compozitorului Horia Moculescu.
În cadrul unei conferinţe de presă ce a precedat deschiderea ediţiei din acest an a SFR, Andrei Giurgia a amintit că tema aleasă în acest an este Patrimoniu. „Au fost foarte multe discuţii dacă să ieşim cu acest cuvânt, unul greoi, poate prăfuit, dar nu ne-am dat seama că atunci când am inceput acest festival aveam la îndemână un patrimoniu de valori pe care noi l-am preţuit, l-am apreciat, l-am pus în valoare şi l-am adus în faţa publicului. Fără acest patrimoniu noi am fi săraci”, a spus directorul SFR, Andrei Giurgia.
„Fac parte dintre cei foarte mulţi care consideră vizionarea unui film o activitate pe cât de interesantă pe atât de necesară. Indiferent de gen, filmul înseamnă o aventură care ne ajută să evadăm din plictiseala cotidiană. Şi chiar dacă, aşa cum afirma George Călinescu, filmul este doar o iluzie, nu e mai puţin adevărat că această iluzie ne poate face să înţelegem şi să preţuim mai mult lumea din jur. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu alături de români! Indiferent de vremurile pe care le-am traversat - mai bune ori mai puţin bune -, marii regizori, marii actori şi marii scenarişti români au ştiut să creeze capodopere. Pentru talentul lor nemuritor, dar şi pentru neobosita lor strădanie de a ne bucura sufletele cu atâtea aventuri palpitante, le suntem îndatoraţi pe vecie tuturor acestor oameni minunaţi. Şi nu sunt vorbe în vânt. Un film reuşit ne obligă să medităm şi să devenim mai buni”, spune primarul Mihai Chirica.
În cadrul festivalului vor fi multe filme „în premieră şi în avanpremieră” iar deschiderea oficială a festivalului a fost făcută cu filmul „Nasty”, o proiecţie specială care a avut loc în prezenţa lui Ilie Năstase, a regizorului Tudor Giurgiu şi a altor invitaţi speciali.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe spune că alături de celelalte festivaluri importante din Iaşi, dedicate literaturii, teatrului, industriilor creative, SFR este unul dintre cele mai importante evenimente, care şi-a câştigat, în cei 15 ani, rolul de brand cultural al acestui oraş. „Astăzi, nici nu ne mai putem imagina Iaşul fără SFR, fără această atmosferă vibrantă, fără întâlnirile cu artiştii şi actorii îndrăgiţi, fără a ne uni în jurul acestei sărbători a cinematografiei româneşti. Cinci zile, peste 80 de evenimente în mai multe spaţii din Iaşi, peste 70 de personalităţi care ne onorează cu prezenţa la Iaşi, cărora le urez cu drag bun venit, un public dornic să descopere sau să redescopere bucuria de a trăi poveştile ecranizate. Dragi ieşeni, vă invit să veniţi în număr cât mai mare la fiecare dintre momentele pregătite de organizatori. Vă veţi bucura de peste 80 de evenimente în mai multe spaţii culturale şi din subordinea Consiliului Judetean Iaşi: Casa Muzeelor, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" Iaşi, Bojdeuca Ion Creangă din Ţicău, de o atmosferă minunata şi de poveşti care cu siguranţă vă vor cuceri”, spune preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.
În cadrul festivalului vor fi multe filme „în premieră şi în avanpremieră” iar deschiderea oficială a festivalului a fost făcută cu filmul „Nasty”, o proiecţie specială care a avut loc în prezenţa lui Ilie Năstase, a regizorului Tudor Giurgiu şi a altor invitaţi speciali. În prima zi a festivalului a fost şi vernisajul a două expoziţii „SFR 15 în imagini”, care va fi deschisă până pe 31 august, şi „Corina Chiriac, istoriile unui mari artistei”, care va rămâne la Palatul Culturii din Iaşi până pe 13 octombrie. Corina Chiriac a precizat că „expoziţia cuprinde 30 de rochii istorice" şi documente ale familiei "care încep de la 1900”.
Laura RADU, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau