Agricultură la discreţia naturii
Dimensiune font:
* sistemele de irigaţii în judeţul Vaslui sunt la pământ * dacă plouă, e bine, dacă e secetă cele mai multe culturi sunt compromise * proiecte pentru realizarea unor sisteme noi există, dar lipsesc banii
În Vaslui, există un sistem de irigaţii din perioada anilor '80-'90, care acum este numai bun de casat. Pentru refacerea pompelor şi a canalelor, numai pe sectorul Albiţa-Fălciu ar fi nevoie de peste 500.000 lei. Banii ar trebui să fie suportaţi de către Organizaţiile Udătorilor, asta deşi reţeaua aparţine Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Cum fermierii nu au sumele necesare, iar statul nu investeşte, sistemul de irigaţii, vechi de peste 40 de ani, se deteriorează de la o zi la alta. Aşa se face că an de an Valea Prutului poate fi numită valea plângerii. Seceta ce pune stăpânire pe zonă distruge uneori aproape în totalitate culturile fermierilor. Soluţia a fost găsită de fostul PCR -- un sistem de irgaţii bine pus la punct. Doar ca de la inaugurarea lui şi până acum nimeni nu s-a mai preocupat şi de întreţinere şi modernziare. Directorul ANIF, Cezar Anton, a precizat că sistemul este vechi şi nu are nimeni bani suficienţi pentru a-l pune pe picioare.
În 2011, ANIF prezenta Prefecturii un raport prin care se arata că există un proiect de refacere a sistemului de irigaţii, care urma să fie promovat în cadrul Ministerului Agriculturii şi să primească o finanţare de peste 27 milioane de lei. Între timp proiectul s-a făcut nevăzut, iar costurile pentru refacerea infrastructurii de irigat au scăzut simţitor. Nici aşa nu sunt însă fonduri. „Am făcut necesarul pentru reparaţii. Se ridică la suma de peste 500.000 de lei pentru toate staţiile de irigare şi desecare”, ne-a spus directorul ANIF. Dacă s-ar reface sistemul de irigaţii de pe Valea Prutului ar putea fi salvate 17.000 ha de teren agricol.
Simona Pop
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau