Alertă: crâşmarii distrug monumentele Iaşului!
Dimensiune font:
La final de sezon estival, autorităţile locale trag linie şi constată, „cu stupoare”, că multe dintre terasele sezoniere din Iaşi au funcţionat ilegal * măsurile dispuse nu deranjează pe nimeni pentru că se suprapun peste activitatea curentă a crâşmarilor care au început să îşi strângă terasele * în urmă rămâne constatarea amară a ineficienţei autorităţilor mânjite cu câteva mese pentru a închide ochii, a profiturilor ilegale ale unor indivizi şi, ce este mai grav, a pericolului la care sunt expuse unele dintre monumentele istorice în care funcţionează aceste cîrciumi
Pe principiul „corb la corb nu-şi scoate ochii”, cu concursul autorităţilor impotente din punct de vedere administrativ, patronii unor spelunci din Iaşi obţin în fiecare an profit în urma activităţilor comerciale ilicite. Nici în acest an, astfel de indivizi, administratori ai unor spelunci în care se practică adaosuri comerciale astronomice, nu s-au sfiit să îşi întindă, cu de la sine putere, terasele pe spaţii verzi, căi de acces sau esplanade. Mai mult, patronului de la Curtea Berarilor, de la cubul metalic de pe Ştefan cel Mare, a avut nesimţirea să îşi ridice şi să ţină deschisă în mod ilegal o construcţie temporară pe esplanada din centrul Iaşului, chiar sub nasul poliţiştilor locali care îşi au sediul în vestigiile de la cub. Surprinzător, în ciuda „controalelor tematice” care s-au desfăşurat pe parcursul întregii veri, inspectorii Primăriei Iaşi şi cei de la Serviciul Disciplina în Construcţii, nu au sesizat nici o abatere în funcţionarea acestor spelunci. La sesizarea reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei”, aceştia au demarat un nou control şi au sesizat cu stupoare că patronii de la Pizzeria Puffy din Nicolina şi de la Curtea Berarilor din centrul Iaşului au funcţionat cu terase neautorizate pe parcursul întregii veri. Cum nu mai exista riscul de a le strica indivizilor goana după profit, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii au catadicsit să facă cunoscut acest lucru, de abia acum, la început de toamnă, când sezonul teraselor a luat sfârşit, şi să ia primele măsuri. „În urma controalelor efectuate de colegii noştri s-a dovedit că la Pizzeria Puffy din Nicolina exista o autorizaţie, dar suprafaţa ocupată era mult mai mare decât cea care făcea obiectul de activitate. Patronul s-a extins mult mai mult decât trebuia, conform autorizaţiei, drept penru care l-am somat ca în 72 de ore să elibereze suprafaţa ocupată. În ce-l priveşte pe comerciantul de pe Ştefan cel Mare, acesta avea contractul de închiriere expirat şi a fost somat ca în 5 zile să dezafecteze construcţia şi să elibereze esplanada”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul decuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.
Echipa de la Direcţia de Cultură, condusă de Virgil Băbîi, actualul director, s-a rezumat doar la aplicarea unei amenzi de 4 mii de lei, îngăduinţă datorată faptului că „încă nu au avut loc distrugeri ale patrimoniului”
Patrimoniu lăsat la mâna unor ageamii
Patronii de la Curtea Berarilor nu sunt la prima abatere. Pofitând de un spate puternic în administraţia publică, „spate” căruia i-au făcut „masaj” cu multă udătură şi bucate de-a lungul vremii, aceştia s-au comportat pe domeniul public ca în propria curte. Astfel, nu s-au sfiit să îşi spele rufele murdare şi să facă sindrofii în văzul clienţilor, să construiască ilegal sau să funcţioneze ilegal. În urmă cu maxim 2 ani de zile, administratorii acestei spelunci au demarat unele lucrări neautorizate chiar pe vestigiile de secol XVII, concesionate de la Primărie. În urma unor sesizări, cu altfel!?, reprezentanţii Poliţiei Locale şi cei ai Direcţiei de Cultură au descins la faţa locului. În timp ce reprezentanţii Poliţiei Locale au constatat că lucrările nu erau autorizate, şi au ameninţat că-i vor aplica administratorului o amendă de 100 mii lei, echipa de la Direcţia de Cultură, condusă de Virgil Băbîi, actualul director, s-a rezumat doar la aplicarea unei amenzi de 4 mii de lei, îngăduinţă datorată faptului că „încă nu au avut loc distrugeri ale patrimoniului”. Faţă de o astfel de atitudine delăsătoare din partea celor de la Direcţia de Cultură, ne întrebăm ce se va întâmpla în momentul în care aceşti funcţionari ai statului vor constata într-adevăr o distrugere de patrominiu? Ei bine, nimic! Nu se va întâmpla nimic, ca şi în cazul casei scriitorilor Magda Isanos şi Eusebiu Camilar, distrusă în mod premeditat, a conacului Principesei Ileana de la Poieni, a conacului lui Dimitrie Anghel de la Corneşti, a Casei Xenopol şi a atâtor alte monumente pe care timpul nu le va mai putea repune niciodată în marea listă a monumentelor istorice.
Nelu Păunescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau