Apa din fântâni este acum otrăvită cu nitraţi
Dimensiune font:
* sătenii continuă să se confrunte cu o problemă veche de ani de zile * apa din fântânile lor continuă să fie afectată de nitraţi
Analizele efectuate de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice arată că pânzele freatice sunt contaminate în 64 de localităţi, printre care Adâncata, Baia, Boroaia, Bosanci, Cornu Luncii, Dolhasca, Drăguşeni, Dumbrăveni, Fălticeni şi Gălăneşti. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în Gura Humorului, Ipoteşti, Liteni, Milişăuţi, Rădăuţi, Salcea, Siminicea, Siret, Vama, Zamostea şi Zvoriştea. În toate aceste localităţi există zone în care s-au detectat ape poluate cu nitraţi, dar asta nu înseamnă că toate fântânile şi sursele de apă sunt poluate.
Specialiştii spun că principala sursă de poluare este gunoiul de grajd, care se infiltrează în pământ şi afectează izvoarele. Aceştia atrag atenţia că reziduurile animale trebuie depozitate pe platforme betonate, iar fântânile săpate la cel puţin 10 metri adâncime în amonte de toalete sau grajduri. Potrivit medicilor, apa poluată cu nitraţi poate provoca chiar decese la bebeluşi, întârzieri mintale la copii, cancer la colon şi probleme de circulaţie la adulţi.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau