Caş cu cod QR
Dimensiune font:
Codurile QR le oferă ieşenilor informaţii despre provenienţa produsului, despre numele producătorului/comerciantului şi ce autorizaţii i s-au eliberat acestuia * primele coduri QR la tarabe vor fi în zonele de lactate din Nicolina şi Alexandru cel Bun, urmând ca ulterior ele să fie extinse şi la ceilalţi producători sau comercianţi
Aşa cum v-am mai informat, municipalitatea lucrează la proiect menit a uniformiza în toate locaţiile deţinute de EcoPiaţa conceptul de pieţe ţărăneşti. „Pieţele agroalimentare trebuie să se ducă spre conceptul de producător, nu spre cel de mall”, spunea, nu demult, primarul Iaşului, afirmaţie completată ulterior cu cea care anunţă dispariţia samsarilor.
„Lucrăm la un nou regulament al pieţelor. Vrem să scoatem toţi comercianţii ilegali de mărfuri care se dau drept producători. Este una dintre temele pe care mi le-am asumat şi până la sfârşitul mandatului nu va mai intra niciun traficant de produse agricole în numele producătorului agrocol. Vreau să ajungă la urechile tuturor că zilele următoare va fi supus în dezbatare publică regulamentul modificat în pieţe prin care comercianţii de produse de tip legumicol să fie foarte clar diferenţiaţi de cei care fac comerţ cu respectivele produsee. Producătorii vor avea prioritate maximă”, a spus primarul Mihai Chirica.
Până la implementarea acestei măsuri, şefii EcoPiaţa au venit cu idei menite a face diferenţa între comercianţi şi producători. Una dintre acestea se referă la introducerea codurilor QR, deocamdată doar în sectorul de lactate. „Scanate prin intermediul aplicaţiilor care le citesc, codurile QR le oferă ieşenilor informaţii despre provenienţa produsului, despre numele producătorului/comerciantului şi ce autorizaţii i s-au eliberat acestuia. Primele coduri QR la tarabe vor fi în zonele de lactate din Nicolina şi Alexandru cel Bun, urmând ca ulterior ele să fie extinse şi la ceilalţi producători sau comercianţi”, spune Radu Botez, directorul EcoPiaţa.
Este verificată toxicitatea produselor
Tot directorul interimar Radu Botez a promis, în trecut, achiziţia unui aparat care măsoară nivelul pesticidelor, a nitraţilor şi a radiaţiilor din produsele care se vând în pieţe, iar zilele acestea apartul a început deja să fie folosit de angajaţii societăţii. „Dorim să facem şi un mini studiu şi am achiziţionat deja un aparat, care nu a fost absolut deloc costisitor, pentru a vedea valorile de pesticide, nitraţi, radiaţii în produsele din piaţă comparativ cu produsele care se vând în supermarketuri. Probabil vom face public acest lucru la un moment dat tocmai pentru a încerca să arătăm avantajele producătorului român sau dacă aceste avantaje există...”, a spus şeful EcoPiaţa. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau