Casa Memorială "George Enescu" va fi reabilitată. Investiția depășește 1,6 milioane de lei
Dimensiune font:
Casa Memorială "George Enescu" din localitatea Liveni din judeţul Botoşani va intra, în perioada imediat următoare, în proces de restaurare, după ce directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc, a semnat, marţi, contractul de lucrări cu firma de construcţii.
Investiţia, care se ridică la peste 1,6 milioane de lei, va fi realizată în baza unui proiect transfrontalier derulat în comun de Muzeul Judeţean Botoşani şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova.
"Este o lucrare interesant. Este o lucrare mică pentru capacitatea firmei noastre, dar este o lucrare frumoasă pentru că şi proiectanţii au cuprins aproape toate, să zicem, bolile acestui monument. Structura casei este destul de precară, pereţii, fundaţia sunt crăpate, fisurate. Şarpanta, învelitoarea este deteriorată şi plouă prin pod. este o lucrare mică, frumoasă, care trebuia făcută mai demult", a afirmat Mihai Bradu, directorul firmei de construcţii din Suceava, care a câştigat licitaţia.
Semnarea contractului a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici.
"Pentru noi va fi un plus de valoare pentru această zonă, pentru că în aceste case memoriale nu s-a investit de foarte mult timp, iar în acest moment avem ocazia să redăm valoarea acestui loc. Va fi un plus din toate punctele de vedere, şi pentru turişti care vor trece pragul acestei case memoriale, dar şi pentru noi care ne-am născut şi trăim pe aceste meleaguri", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici.
Casa Memorială "George Enescu" a fost construită în 1957, la doi ani după moartea marelui compozitor, pe locul fostei case a familiei Enescu, care a fost demolată.
Proiectul "History and Music - Values that Bring us Together" ("Istorie şi muzică - valori ce ne reunesc") vizează reabilitarea Casei Memoriale "George Enescu" din Liveni, îmbunătăţirea complexului muzeal istoric Orheiul Vechi prin restaurarea a trei case tradiţionale ţărăneşti din satele Butuceni şi Morovaia, promovarea, dezvoltarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi istoric al celor două situri printr-o strategie comună de promovare, două ghiduri turistice virtuale, două evenimente culturale tematice, două conferinţe de promovare şi un tur turistic comun de istorie şi muzică Orheiul Vechi - Liveni.
Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, are un buget total de 1.365.749 euro şi a fost obţinut în urma parteneriatului dintre Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în calitate de partener, şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, în calitate de aplicant.
Contribuţia Uniunii Europene reprezintă 90% din valoarea proiectului, adică 1.229.174 euro, din care 424.187 euro vor reveni Muzeului Judeţean Botoşani. De asemenea, cofinanţarea aferentă Muzeului Judeţean de Istorie reprezintă 10% din suma proiectului, respectiv 47.131,89 euro.
George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, una dintre personalităţile artistice de geniu ale secolului al XX-lea, este cunoscut îndeosebi pentru cele două Rapsodii Române, op. 11 (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903), prima sa Simfonie, în Mi bemol, op. 13 (1905) şi Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908).
S-a născut la 19 august 1881 în comuna Liveni din judeţul Botoşani, care astăzi îi poartă numele, în familia unor agricultori înstăriţi, Maria Cozmovici-Enescu şi Costache Enescu, fiind cel de-al optulea copil şi totuşi unicul, ceilalţi şapte fraţi ai săi stingându-se din viaţă la vârste fragede.
A manifestat, de mic copil, o înclinaţie extraordinară pentru muzică. După ce familia s-a stabilit la Cracalia, în 1884, a început să descopere tainele pianului şi şi-a confecţionat singur prima vioară. Aici, a fost într-o legătură permanentă cu muzica şi cu lăutarii satului. La numai patru ani, a început să ia lecţii de vioară de la părinţii săi, dar şi de la un renumit lăutar din Dorohoi, Nicolae Filip, cunoscut ca Lae Chioru. 'Considerat a fi un copil-minune, micul Jurjac, aşa cum îi spuneau familia şi apropiaţii, visa să devină compozitor încă de la vârsta de cinci ani'.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau