Cei mai săraci europeni locuiesc în Moldova
Dimensiune font:
În 2007, când România a intrat în UE, judeţele din nord-estul ţării aveau cei mai săraci locuitori ai structurii comunitare * lucrurile nu s-au schimbat nici după şapte ani de convieţuire alături de greii continentului
Potrivit unui studiu Eurostat, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României (care include judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) rămâne cea mai săracă din Uniunea Europeană ca produs intern brut pe locuitor, în funcţie de puterea de cumpărare.
Banii de coşniţă, tot mai puţini
7.200 de euro pe an, atât este puterea de cumpărare a fiecărui locuitor din RDNER, aceeaşi sumă având la dispoziţie şi cei din regiunea Severozapaden a Bulgariei. Suma reprezintă doar 29% din media europeană (25.100 de euro pe an). În schimb, Regiunea Bucureşti-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 30.700 de euro pe an, reprezentând 122 % din media europeană. Din păcate, Bucureşti-Ilfov este singura regiune de dezvoltare românească aflată peste media europeană.
Datele statistice sunt confirmate şi de realitatea din teren. O singură călătorie cu trenul pe ruta Iaşi-Bârlad poate fi edificatoare. Calea ferată şerpuieşte printre sate care oferă privirii uliţe dezgolite de asfalt sau care n-au văzut niciodată nici măcar o lopată de balast, case din chirpici pe care le poate dărâma prima ploaie de vară şi oameni bătrâni.
Sărăcie europeană
Majoritatea locuitorilor din satele Vasluiului au peste 65 de ani. Cei tineri au plecat la muncă peste hotare şi vin rareori pe acasă. De gospodării au grijă părinţii, care au pensii mizere sau deloc. Unii trăiesc din vânzarea produselor obţinute în propria gospodărie – merg la piaţă cu ouă, zarzavaturi, făină, lapte brânză, însă nu obţin mare lucru. Sumele abia le ajung pentru plata curentului electric. Apa e gratis, că-i din fântână. „Am muncit 40 de ani în fabrică. Am o pensie cât salariul minim pe economie. Eu sunt înstărit faţă de vecinul meu, care a lucrat la CAP. Primeşte din partea statului câteva sute de lei pe lună. Noroc de porumbul şi de cartofii din grădină, că ar muri de foame. Mai creşte câte o pasăre, mai vinde zarzavaturi la piaţă”, a spus Costică Poinescu, din satul Zorleni.
Pentru mulţi dintre bătrânii din satele Moldovei, timpul a încremenit la anii '90. Erau mai tineri, aveau putere de muncă. S-au bucurat când statul le-a dat pământul înapoi, apoi s-au îngrozit când l-au văzut pârloagă fiindcă nu aveau cu ce să-l muncească. Timpul nu i-a iertat, iar acum s-au văzut bătrâni şi săraci, date statistice într-un raport al UE pe care ei nu-l pot schimba.
Grupaj coordonat de Maura Anghel
La nivelul întregii ţări, România nu ajunge nici la jumătatea mediei Uniunii Europene, având un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 12.200 de euro (49% din media UE). Astfel, România este a doua cea mai săracă ţară din UE, după Bulgaria.
Cea mai bogată regiune din UE este Inner London, din Marea Britanie, cu un PIB pe cap de locuitor de 80.400 de euro pe an, adică 321% din media UE. Singura ţară comunitară care are toate regiunile peste media Uniunii Europene este Suedia. Statul scandinav are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 31.400 euro pe an (125% din media UE)
Rata şomajului în Moldova
Bacău – 7.05 %
Botoşani- 5,24%
Iaşi – 5,17%
Neamţ – 6,11%
Suceava – 6,87%
Vaslui – 10,53%
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau