Cel mai cumplit accident postrevoluţionar, aproape de verdictul final
Dimensiune font:
* s-a terminat şi recursul în cazul catastrofei rutiere de la Scânteia * judecătorii Curţii de Apel au amânat însă pronunţarea cu două săptămâni
Procesul catastrofei de la Scânteia a ajuns la final. Reamintim că, pe 14 august 2009, microbuzul condus de Petrişor Răzvan Apostu, care făcea curse pe traseul Scânteia - Iaşi, a fost surprins de un tren. 11 pasageri au murit pe loc, iar alţi doi şi şoferul - la spital. Valcris Trans SRL, căreia îi aparţinea microbuzul, nu deţinea licenţă pentru acest traseu, ci SC Izvoraş, cele două societăţi având un administrator comun, Ionel Dumitriu.
Anchetatorii au mai descoperit că Dumitriu a falsificat pe contractul de muncă al lui Florin Iacob semnătura celuilalt administrator de la Izvoraş, Constantin Scântei. Dumitriu şi Scântei au fost acuzaţi de neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea regimului transportului rutier public. În plus, Dumitriu şi-a trecut pe răboj acuzaţiile de fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
În faţa judecătorilor, familiile celor ucişi, dar şi supravieţuitorii accidentului au cerut daune de peste 2,5 milioane de lei, deşi fuseseră deja despăgubiţi, printr-un contract păstrat secret, de firma de asigurări. La rândul lor, afaceriştii au susţinut încă de la începutul anchetei că Apostu luase cu împrumut maşina, pe care urma să o cumpere, şi făcea curse ilegale fără ştiinţa lor.
Magistraţii Judecătoriei i-au condamnat pe Scântei şi Dumitriu la câte 3 ani de închisoare, dar nu au dat nici un leu daune. Sentinţa a fost atacată atât de cei doi afacerişti, cât şi de victime, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel. Acum, judecătorii celei mai înalte instanţe ieşene au pus punct şi recursului. Ei au amânat însă verdictul cu două săptămâni, pe 24 ianuarie. (Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau