Controale în şcolile cu rezultate slabe la examenele naţionale
Dimensiune font:
* ISJ va verifica toate şcolile unde elevii au avut note mici * vina aparţine atât elevilor, cât şi profesorilor * unii profesori nu depun efortul necesar în desfăşurarea actului didactic, iar elevii sunt din ce în ce mai dezinteresaţi de şcoală
Încă de la începutul acestui an şcolar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au anunţat că unităţile de învăţământ din judeţ, îndeosebi cele care au înregistrat rezultate proaste la examenele din vara lui 2012, vor avea parte de vizita inspectorilor şcolari. În atenţia lor s-au aflat şi cadrele didactice care predau discipline ce constituie subiect de examen. În urma verificărilor din primul semestru, reprezentanţii ISJ au identificat şi o serie de disfuncţionalităţi.„E prematur să lansăm nişte concluzii, însă putem trasa câteva constatări. În semestrul întâi ne-am axat mai ales pe o serie de aspecte metodologice privind desfăşurarea examenelor, aspecte pe care le-am adus la cunoştinţă dascălilor, inspecţiile urmând a continua şi în cel de-al doilea semestru” a arătat adjunctul ISJ, Gabriela Scutaru. Ea a declarat că unii profesori nu depun efortul necesar în desfăşurarea actului didactic: „E adevărat că sunt dascăli care nu depun efort 100%, însă, de multe ori, nici nu au cu cine. Nu putem da vina doar pe profesori, sunt cazuri punctuale”. În cazul în care se impune, cadrele didactice vor avea parte de îndrumare şi consiliere. Totodată, se poate recomanda parcurgerea unor programe de formare dacă se constată anumite carenţe ale profesorilor respectivi.
Inspectorul general adjunct ISJ a numit şi dezinteresul elevilor ca fiind o altă cauză importantă a calificativelor modeste de la testările naţionale. „Bacalaureatul este un examen dificil, iar mulţi tineri nu realizează importanţa lui. Unii copii sunt dezinteresaţi, iar în alte cazuri familia nu se implică suficient”, este de părere Gabriela Scutaru. Ea a mai dat exemplul sesiunilor de pregătire pentru bacalaureat, pe care majoritatea liceelor le organizează şi pe care elevii nu se stingheresc să le frecventeze. Deşi profesorii îşi rup din timpul lor liber pentru a face ore gratuite cu elevii, foarte puţini viitori absolvenţi se arată interesaţi de oportunitatea lansată de licee.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau