Crăciun pe stil vechi la huţulii din Bucovina
Dimensiune font:
* în toată zona de munte unde trăiesc huţuli s-au făcut pregătirile pentru Crăciun, iar locul central îl ocupă ceata bisericească de colindători * grupul este coordonat de către preot, care întocmeşte o listă cu gospodăriile care vor primi colindul
În Ulma, Colindul este aşteptat chiar şi în casele izolate, unde poate ajunge şi a doua sau a treia zi de Crăciun. Banii se strâng pentru cele trei biserici din comună, de aceea se organizează cam tot atâtea grupuri de colindători.
În seara de ajun şi în prima zi de Crăciun colindă şi copiii. Ei sunt în general primiţi în gospodării, deşi numărul lor scade an de an. Copiii colindă mai degrabă colinde româneşti decât ucrainene.
În ajunul Crăciunului, pe lângă primirea colindătorilor, gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare de post, care se consumă până în prima zi de Crăciun. „Este şi astăzi valabilă zicerea potrivit căreia cu cât se termină mai repede pregătirea şi te aşezi la masă, cu atât se termină mai repede treburile de peste vară, adică făcutul fânului”, spune profesorul Mircea Ihnatiuc. De Crăciun, bucatele nu diferă deloc de cele ale creştinilor pe stil nou. Doar bujeniţa, care este o afumătură ce se aseamănă pastramei, pare a ne fi ceva mai specifică.
Anul Nou pe vechi pare că dispare ca sărbătoare. „Se sărbătoreşte doar Sf. Vasile, dar nu se mai organizează de vreo zece ani cetele de malănci. Revelionul se sărbătoreşte odată cu toată lumea. Tinerii au plecat, au revenit cu obiceiul preluat, aşa că 13 ianuarie nu se mai întâmpină cu obiceiurile pe care le ştim deja. La noi, aici, în huţănime, cea mai importantă sărbătoare a iernii este Crăciunul”, zice profesorul Ihnatiuc.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau