Cutremur în Poliţia Locală Iasi
Dimensiune font:
* directorul Alexandru Hordilă şi adjunctul său, Aurel Harabulă, au fost suspendaţi ieri din funcţie * decizia a fost luată de primarul Gheorghe Nichita, pe fondul gravelor incidente petrecute în ultima perioadă în municipiu, precum furtul statuilor din Copou sau vandalizarea intrării în Primărie
Poliţistul care a eşuat în ancheta privind asasinarea Larisei Chelaru va fi noul şef al Poliţiei Locale Iaşi. Comisarul şef Georgel Grumeza, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţiei (IPJ) Iaşi, a fost ales de primarul Gheorghe Nichita să-l înlocuiască la conducerea Poliţiei Locale pe Alexandru Hordilă, provenit la rândul său tot din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor. Edilul a semnat chiar ieri adresa către MAI pentru obţinerea acestui transfer, motivat prin faptul că rolul operativ al lui Alexandru Hordilă la conducerea Poliţiei Locale prezenta foarte multe sincope. „În urma analizei pe care am făcut-o cu echipa desemnată să analizeze ceea ce miroseam eu că se întâmplă, am constatat că s-a intrat într-o rutină la Poliţia Locală, într-o activitate liniştită, fără a se mai gândi cum trebuie făcut pentru a face faţă problemelor din stradă, care sunt din ce în ce mai numeroase”, şi-a motivat decizia primarul Nichita. Acesta a detaliat chiar activitatea defectuoasă a celor doi, pe care nu a ezitat chiar să-i acuze de minciună. „În ianuarie, la o şedinţă de analiză, după ce conducerea Poliţiei Locale s-a lăudat foarte mult, l-am certat destul de tare pe Hordilă şi mai ales pe adjunctul său, Harabulea. Lucrurile au culminat cu furtul statuilor şi, apoi, cu spargerea geamurilor de la Primărie. Ce m-a durut cel mai tare a fost că dânşii mă minţeau cu bună ştiinţă. Într-un fel îmi arătau banda respectivă şi în alt fel îmi povestea conducerea Poliţiei Locale, motiv pentru care am luat decizia clară şi fermă să-i suspend din activitate pe cei doi şefi ai Poliţiei Locale. Pentru această decizie am avut nevoie de câteva zile şi am cerut sprijin IGPR. Am vorbit cu domnul chestor Scripniciuc, am identificat câteva persoane şi m-am oprit în final la comisarul şef Georgel Grumeza. A acceptat propunerea mea, să preia pe o perioadă de 6 luni conducerea Poliţiei Locale”, a completat primarul Gheorghe Nichita.
Strada, ultimul loc în care pot fi găsiţi poliţiştii locali
În ce-i priveşte pe cei doi suspendaţi, aceştia vor ocupa diferite funcţii în cadrul unor servicii ale Primăriei Iaşi. Fostul şef al Poliţiei Locale va fi transferat într-un post de conducere, în cadrul unui serviciu comunitar al Primăriei, deoarece este funcţionar public şi, potrivit legii, trebuie să i se creeze un loc de muncă corespunzător funcţiei deţinute anterior. „Lui Hordilă îi dau o şansă să vină în Primărie şi să lucreze într-o direcţie de servicii comunitare. În locul domnului Harabulă o să punem pe cineva din Poliţia Locală. Nu mai vreau să fie acolo nici Hordilă şi nici Harabulă, pentru că în felul acesta nu poate comisarul Grumeza să-şi facă treaba aşa cum ar trebui. Grumeza este un poliţist de carieră şi sperăm că această provocare pe care i-am lansat-o va fi una în favoarea ieşenilor. Întâmplarea face că dl Grumeza este şi cel care a rezolvat cazul de la CUB, din 2004. De acel caz mă leagă foarte multe, pentru că atunci am debutat în primărie şi am fost foarte cutremurat de ce s-a întâmplat în stradă”, a spus Gheorghe Nichita.
Jandarmii şi poliţiştii, chemaţi în ajutor
Odată cu această schimbare, primarul doreşte o nouă reorganizare a atribuţiilor de pază şi ordine publică. În acest sens a purtat discuţii cu reprezentanţii MAI în teritoriu, pentru ca jandarmii şi poliţiştii să vină în ajutorul acţiunilor Poliţiei Locale. „Prin Poliţia Locală am creat o structură care să ţină oraşul sigur. A fost însă o sincopă foarte mare cu acea Ordonanţă 63, scoasă din burtă de ministrul Blaga, pentru un poliţist la o mie de locuitori. Nici acest principiu nu este respectat, pentru că la Poliţia Locală sunt vreo 280 de poliţişti, dintre care 20 fac muncă de birou, 10 sunt la Disciplina în Construcţii şi alţi 20 la Poliţia Rutieră. Înainte aveam la stradă 670 de oameni, iar acum avem, efectiv, 220 de poliţişti cu care trebuie să gestionăm toate probleme legate de infracţionalitate şi siguranţa cetăţeanului. Nu-i cer lui Grumeza să pună pe fiecare stradă câte doi poliţişti. În Occident nu sunt poliţişti pe stradă, dar au un sistem pus la punct, încât intervin în câteva minute”, a mai spus primarul Nichita.
În spiritul „transparenţei” obişnuite, nici fosta conducere a Poliţiei Locale, dar nici purtătoarea de cuvânt a instituţiei nu au putut fi contactate ieri pentru un punct de vedere oficial cu privire la schimbările decise de primarul Nichita.
Grumeza nu promite schimbări majore
Comisarul şef Georgel Grumeza ocupă funcţia de şef al Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ. Momentan, acesta se află în concediu, dar promite că odată ce va prelua fotoliul de şef al Poliţiei Locale va face ca structura să funcţioneze mai bine decât în mandatul lui Alexandru Hordilă. Cum va reuşi asta? „Trebuie făcută mai întâi o analiză, să văd ce merge şi ce nu. Vor fi şi schimbări, însă nu majore. Voi discuta despre asta după ce voi prelua funcţia”, ne-a spus Grumeza.
Nelu Păunescu, Andrei Hurbea
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
samocle
Jun 22, 2013
nu vei schimba nimic caci mafia este mare, 90 politisti lucreaza in strada ceilalti sant slugile lui hliboceanu si etc. in birouri o gramada , la paza primaruluim o gramada si asa mai departe
Adauga comentariul tau