Decât şomer mai bine pensionar
Dimensiune font:
Zeci de vasluieni pe care nu-i ma angajează nimeni şi-au încercat norocul cu pensionarea pe caz de boală * şi-au depus dosarele, doar că puţine au fost aprobate * numărul cazurilor este tot mai mare de la an la an
În cursul anului trecut, prin intermediul cabinetelor de expertiză medicală din Vaslui şi Bârlad au fost supuse activităţii de revizuire medicală şi de expertiză a capacităţii de muncă un număr de 6.519 persoane. Activitatea de expertizare a cazurilor noi a vizat un număr de 1.350 persoane, dintre care 812 sunt bărbaţi şi 538 sunt femei. Majoritatea acestor persoane, 1.083 nu obţineau venituri din muncă. 806 persoane nu realizau nici un fel de venituri, 60 beneficiau de indemnizaţie de şomaj şi 217 erau asigurate pe bază de contract de asigurare.
Isabel Bogdan, director executiv la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Vaslui ne-a declarat că nu a crescut numărul pensionărilor de invaliditate, ci doar cel al solicitărilor de acest gen. Activitatea de revizuire medicală este necesară fie pentru a păstra gradul de invaliditate în care a fost încadrată persoana expertizată; fie pentru încadrarea persoanei expertizate într-un grad de invaliditate diferit – superior sau inferior în raport cu cel în care a fost încadrată iniţial. „Din persoanele expertizate, 28 persoane au fost declarate apte de muncă. 80 de pensionari de invaliditate au fost trecuţi în grad superior de invaliditate (din gradul III în II sau I sau din gradul II în gradul I – n.r.), 142 pensionari de invaliditate au fost trecuţi în grad inferior de invaliditate (din gradul I în II sau III sau din gradul II în gradul III de invaliditate – n.r.), 4.928 pensionari de invaliditate au fost menţinuţi în gradul de invaliditate deţinut deja“, a spus Isabel Bogdan, director executiv CJP Vaslui.
Pensionarea pe caz de boală, soluţia salvatoare
Vârstnicii care au încercat să obţină pensionarea pe caz de boală spun toţi acelaşi lucru: au probleme de sănătate, au trecut de 55 de ani şi nu-i mai angajează nimeni. „Sunt bolnavă şi cu ficatul şi cu stomacul. Am şi piatră la rinichi. Am tot stat în spital şi am venit cu dosarul la pensionare. M-au refuzat, dar mai încerc. Altă posibilitate nu am. Nu mă angajează nimeni, că am încercat. Nici ca femei de servici, că am 57 de ani şi nu fac faţă. Ca să nu mor de foame trebuie să mă pensionez”, a spus o vasluiancă. În situaţia ei sunt sute de persoane. Au trecut de 55 de ani sunt şomere şi nu le mai angajează nimeni. O parte au noroc că au copii în străinătate şi îi mai sprijină cu ceva bănuţi.
Pensionar la 19 ani
Tineri care ar trebui să realizeze venituri şi să cotizeze serios la fondul de pensii sunt tocmai cei care „înghit” banii, uneori fără să fi muncit măcar o zi în viaţa lor. În 2014, s-a ajuns în situaţia ca dintre cei 1.341 de vasluieni pensionaţi pe caz de boală, 145 să aibă vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani. Majoritatea pensionarilor sub 25 de ani suferă de afecţiuni cumplite, precum schizofrenie, tulburări schizoide şi delirante, retard mintal sever, SIDA, tetrapareză spastică.
Bani pentru străzi şi activităţi sportive
Simona POP
„Comparativ cu anii trecuţi, constatăm o creştere a numărului de solicitări pentru pensionare pe caz de boală. Foarte mulţi vasluieni şi-au depus dosarele, doar că l-a expertiză s-a constatat că nu îndeplineau condiţiile necesare pensionarii pe caz de boală” - Isabel Bogdan, director executiv CJP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau