Doar trei minori s-au căsătorit, cu acte în regulă, anul acesta
Dimensiune font:
* dacă în 2019 au fost declarate oficiale cinci căsătorii cu cel puţin un partener minor, în 2020 s-au consemnat şapte astfel de înţelegeri, în prima jumătate a acestui an, la Starea Civilă, au fost înregistrate doar trei certificate
Până la începutul acestui an, dacă un minor, fată sau băiat, dorea să se căsătorească în mod legal, avea de parcurs o procedură destul de complicată. O solicitare la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), o testare psihologică, o anchetă socială, un aviz din partea instituţiei menţionate şi, apoi, o autorizare din partea instanţei de judecată.
De la 1 ianuarie 2021, nu mai este necesar avizul DGASPC, iar prezentarea celorlalte acte stă la latitudinea instanţei. Pe magistraţi îi interesează, în primul rând, condiţiile de trai, sursele de venit şi cine va sprijini noua familie. Procedura e mult mai simplă acum, mai ales dacă unul dintre soţi e major, are loc de muncă stabil şi un salariu decent.
Cu toate astea, situaţia de facto nu diferă aproape deloc faţă de anii precedenţi. Astfel, dacă în 2019 au fost declarate oficiale cinci căsătorii cu cel puţin un partener minor, în 2020 s-au consemnat şapte astfel de înţelegeri, în prima jumătate a acestui an, la Starea Civilă, au fost înregistrate doar trei certificate.
Referitor la repartiţia pe sexe, deşi impresia generală e că fetele se mărită la vârste fragede, realitatea ultimilor trei ani denotă un echilibru neaşteptat.
În statistica prezentată e vorba doar de acele familii noi care au dorit să păşească în viaţă respectând întru totul legea. Cuplurile de minori (ori cu unul dintre parteneri minor) care trăiesc în concubinaj este de câteva zeci de ori mai mare. Marcel FUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau