Dosar penal pentru deţinere ilegală de arme
Dimensiune font:
* un tânăr de 27 ani s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul armelor şi al muniţiilor * el deţinea fără drept un pistol cu aer comprimat
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au întocmit dosar penal pe numele lui Mihai C., în vârstă de 27 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad pentru că deţinea ilegal un pistol cu aer comprimat. În bagajele tânărului, aflate într-o cameră a unei pensiuni din municipiul Bârlad, a fost găsit un pistol cu aer comprimat calibru 4,5 mm. Tânărul era cazat la o pensiunea respectivă, însă în momentul cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase şi Poliţiei municipiului Bârlad acesta nu a fost găsit la locul de cazare.
Bărbatul a fost identificat ulterior de poliţiştii Postului de Poliţie Teritorial de Frontieră Bârlad, într-un bar din municipiul Bârlad şi condus la sediul Poliţiei municipiului Bârlad pentru audieri. Mihai C. a afirmat că arma neletală a găsit-o la sfârşitul anului 2012 în apropierea unui pârâu din municipiul Bârlad şi a deţinut-o până în prezent.
Pistolul cu aer comprimat a fost ridicat de poliţişti, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere sau port de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept. Pentru această faptă, Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.
Prevederi ale Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor
Arme şi muniţii neletale sunt cele destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoapărare, confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii şi armele vechi.
Armele neletale supuse autorizării pot fi deţinute şi, după caz, purtate şi folosite de persoane fizice sau juridice, cu condiţia îndeplinirii procedurilor de autorizare a acestora, după caz, la/de către autorităţile competente.
Dreptul de procurare, de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se dobândeşte de la data emiterii de către autorităţile competente a autorizaţiei de procurare a armei şi, după caz, a permisului de armă.
Persoana care ia cunoştinţă despre existenţa unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a muniţiilor deţinute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie.
De asemenea, persoana care găseşte o armă militară, o armă letală, o armă neletală ori muniţii este obligată să le predea sau să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie.
Simona Pop
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau