Europenii lasă drumurile Iaşului în mizerie
Dimensiune font:
* proiectele mari pe infrastructură nu vor mai beneficia de fonduri europene * semnalul de alarmă a fost tras ieri de şeful CJ Cristian Adomniţei * acesta a cerut Guvernului ca, în negocierile la nivel european, să fie reintroduse astfel de programe operaţionale
Drumurile judeţene şi spitalele din Iaşi nu vor mai fi eligibile pentru finanţare europeană după anul 2014. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a cerut ieri o intervenţie rapidă a Guvernului în remedierea acestei situaţii. Potrivit preşedintelui CJ, la nivelul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE) a fost formată o comisie alcătuită din şefii judeţelor Iaşi, Suceava şi Botoşani, cât şi primarii oraşelor Iaşi, Vaslui şi Săveni, comisie care se va întâlni cu primul ministru Victor Ponta pe această problemă. „Aşa cum arată astăzi cele cinci puncte înaintate de Comisia Europeană pentru România pe care trebuie făcută programarea de proiecte în perioada 2014 - 2020, pot să vă spun că nu este niciunul pe care putem aplica pentru reabilitarea de drumuri judeţene sau pentru refacerea completă a spitalelor. Or, acest lucru mi se pare de neînţeles şi de nepermis. Trebuie să rezolvăm problema la nivelul Guvernului. România are, din punct de vedere procedural, ocazia să-şi stabilească priorităţile sale cu care va merge la negociere cu CE pentru a îmbunătăţi sau schimba aceste cinci puncte înaintate de Comisia Europeană”, a spus Adomniţei, adăugând că discuţia iniţială s-a făcut în cadrul Consiliului de Dezvoltare Regională, organism care conduce, practic, ARDNE.
Proiectele vor fi blocate
Şeful CJ Iaşi a subliniat că, în lipsa unei intervenţii la nivel guvernamental, proiectele mari ale judeţelor nu vor avea posibilităţi de finanţare. „Uniunea ne-a propus o serie de proiecte care cer asocieri de mai mulţi actori, în sensul în care administraţia publică locală, firme private şi universităţi să genereze proiecte mari cu sinergii importante, valabile, evident, în fiecare comunitate. Numai că, până la acel moment, noi, totuşi, avem câteva neîmpliniri rămase în privinţa infrastructurii şi trebuie neapărat să le găsim lor un răspuns mai întâi”, a mai declarat Adomniţei.
Euronest lansează GECT şi clusterul IT
În ceea ce priveşte actualele proiecte europene în lucru, Adomniţei a anunţat că, de anul viitor, principalele două priorităţi ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Euronest, for care cuprinde toate judeţele din estul României, constau în înfiinţarea Grupării Europene de Cooperare Teritorială (GECT) şi a clusterului IT. Conform lui Adomniţei, GECT va fi un organism european cu sediul central la Iaşi şi care va cuprinde opt judeţe din România, cât şi câte două regiuni din Ungaria, Slovacia şi Polonia. Părţile implicate în GECT vor avea posibilitatea să atragă fonduri europene direct de la CE, fără intervenţia autorităţilor centrale ale statului din care fac parte. „Al doilea proiect de care se vor ocupa Euronest la Iaşi este constituirea clusterului pe IT, care presupune trei tipuri de parteneri - universităţile, companiile private şi administraţia publică locală - care împreună creează o sinergie, iar prin clusterul ca persoană juridică înfiinţată se pot accesa fonduri europene”, a menţionat preşedintele CJ.
(Alex Andrei)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau