Executări controversate
Dimensiune font:
Scandal în Asociaţia de proprietari nr. 17 din municipiul Suceava * peste 70 de locatari au primit dispoziţii de poprire de la un executor judecătoresc, în contul unei datorii de aproape 200.000 de lei, pe care o are Asociaţia către Termica SA * cu hârtiile în mână, ieri oamenii nemulţumiţi au cerut socoteală conducerii asociaţiei * Unii dintre proprietari nu înţeleg de ce riscă să fie executaţi în condiţiile în care nu au nici măcar un un leu datorie la întreţinere * alţii susţin că nu mai sunt racordaţi la Termica de cel puţin zece ani
Asociaţia de proprietari 17 este una dintre cele mai mari din oraş, având 1.000 de apartamente racordate. Săptămâna trecută, 77 dintre proprietari au primit dispoziţii de poprire de la un executor judecătoresc, prin care sunt informaţi că asociaţia are o datorie către Termica SA de 152.555 de lei, la care se adaugă 4.356,31 de lei penalităţi. Executorul vrea să recupereze debitele de la proprietarii de apartamente. „Ca urmare a primirii prezentei dispoziţii de poprire, sumele datorate asociaţiei de proprietari cu titlul de cheltuieli curente apartamentului proprietate a dumneavoastră se vor achita în contul executorului judecătoresc menţionat în dispoziţia de poprire”, se arată în documentul primit de fiecare dintre cei 77 de locatari.
Scandal în toată regula
Oamenii nu au înţeles mare lucru din hârtia primită de la executor. Locatarii nu concep să-şi achite facturile în altă parte decât la asociaţie, în contextul în care, cei care au primit dispoziţiile nu sunt nici măcar datornici. „Am citit hârtia de trei ori şi nu înţeleg mare lucru. La noi pe scară nu sunt oameni cu datorii. Pot să aibă o restanţă de cel mult 100 de lei, dar nu mai mult. Este adevărat că sunt racordat la Termica, dar nu am datorii către această societate”, ne-a declarat Sergiu Şandru. Pe de altă parte, Tudoriţa Şerpe nu mai este racordată la Termica de mai bine de zece ani. „În momentul în care ne-am debranşat, am fost nevoiţi să facem dovada că suntem cu facturile la zi. Nici atunci nu aveam datorii la Termica”, ne-a spus femeia. Vecina ei, Rodica Calinciuc, ne-a mărturisit că s-a speriat foarte tare când a văzut că este pusă la plată de un executor, pentru o datorie pe care nu o are. „Din document reiese că dacă nu plătim ne opresc bani din pensie şi salariu”, ne-a declarat suceveanca.
„Este un abuz”
Preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 17, Ilie Iacoban, le-a spus oamenilor că hârtiile pe care le-au primit sunt de fapt un abuz al executorului judecătoresc. El ne-a explicat că datoriile sunt din perioada 2005-2008 şi că a existat un proces pe care asociaţia l-a pierdut. Mai mult nu există niciun contract între Termica SA şi locatari. Contractul a fost încheiat între societatea de termoficare şi asociaţia de proprietari. Prin urma, nu pot fi executaţi locatarii, poate fi executată doar Asociaţia pentru datoria către societatea de termoficare. „Este un abuz al executorului judecătoresc. Ar fi trebuit să vină la Asociaţie şi să vorbească cu noi nu să-i sperie pe oameni. Noi avem în asociaţie oameni bătrâni cărora le-a stat inima în loc când au văzut că trebuie să plătească aceste datorii”, ne-a spus Ilie Iacoban.
Executorul contractat de Termica S.A pentru recuperarea debitelor nu a vrut să facă declaraţii pe această temă.
Oana ŞLEMCO
Se ştie că-n în practica judiciară se poate pune poprire pe bunurile terţilor. În acest caz, terţii sunt locatarii, pe care executorul vrea să-i determine să-şi plătească întreţinerea direct în contul acestuia pentru a recupera datoria de aproape 200.000 de lei. După ce încasează banii, executorul trebuie să înştiinţeze asociaţia că locatarul şi-a plătit întreţinerea. În situaţia în care locatarii care au primit dispoziţiile nu plătesc, pot fi daţi în judecată. Poprirea se ridică după stingerea datoriei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau