Facturi duble la încălzire!
Dimensiune font:
Mai târziu cu o săptămână faţă de anul trecut, municipalitatea ieşeană a decis distribuirea de agent termic în tot oraşul * pornirea instalaţiilor s-a realizat înainte ca ANRE să avizeze noile tarife pentru producerea şi transportul agentului către populaţie, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ieşenii achită tot 245 lei/gigacalorie * însă, după avizarea de la Bucureşti şi consulatarea aleşilor locali, preţul pentru populaţie ar putea urca la maximum 445 lei/gigacalorie * la tariful estimat, rezultă că, pentru întreaga iarnă, proprietarul unui apartament cu o cameră va achita în total 755 lei, cei care locuiesc în aparamente cu două camere vor achita 1.079 lei, iar proprietarii de apartamente cu 3-4 camere vor achita 1.659 lei
După analiza temperaturilor înregistrate în ultimele nopți și a previziunilor meteorologice pentru următoarele zile, municipalitatea ieşeană a decis derularea manevrelor de pornire a sezonului de încălzire 2022-2023 în urma întrunirii condițiilor prevăzute de Lege în acest sens (articolul 117 din Hotărârea de Guvern Hotărârea de Guvern 425/1994, când temperatura medie exterioara în intervalul orar 20.00 - 6.00, timp de trei zile consecutive este mai mică de zece grade Celsius). „Furnizarea de agent termic a început încă de acum două săptămâni, însă doar pentru acei consumatori care ne-au solicitat acest lucru. Dat fiind faptul că, în weekendul trecut, au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, începând de astăzi (n.r. – ieri) furnizăm agent termic în întreg oraşul”, spune Alin Aivănoaei, directorul SC Termo-Service, societate desemnată de municipalitatea ieşeană să se ocupe de managementul serviciului de termoficare din oraş. Ca de obicei, se va lucra în regim de permanență, 24/24 ore, cu echipe suplimentare dedicate intervențiilor de urgență, în cazul apariției unor avarii la instalațiile interioare ale clienților. „Toate punctele și modulele termice funcționează automat și încep să furnizeze încălzire în momentul în care temperatura exterioară coboară, așa cum este înregistrată de senzorii exteriori montați la fiecare punct/modul termic. Atunci când temperatura exterioară depășește 14 grade, punctele și modulele termice se opresc automat, în așa fel încât clienții să beneficieze de încălzire exact când este nevoie, în funcție de temperaturile exterioare”, mai spune directorul Termo Service.
În aşteptarea OK-ului de la Bucureşti
În condiţiile în care costurile de producţie au crescut prin majorarea tarifelor la combustibili şi materia primă, operatorii de termoficare au solicitat ANRE majorarea tarifelor la agentul termic livrat populaţiei. „Noi am am solicitat la ANRE avizarea noilor tarife şi suntem în aşteptarea documentaţiei. Nu cred că o vom primi într-un termen care să ne permită să introducem pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local din luna octombrie, probabil acest lucru se va petrece în noiembrie. Pot să vă spun că am solicitat un preţ de 690 lei per gigacalorie fără TVA pentru a ne putea acoperi costurile de producţie”, spune viceprimarul Cezar Baciu.
Cât vor plăti ieşenii în plus pentru a se încălzi?
În prezent, ieşenii achită 245 lei/gcal, Primăria subvenţionând diferenţa până la 385 lei pentru fiecare gigacalorie vândută populaţiei. Dacă noile tarife vor fi avizate, preţul plătit de populaţie s-ar putea dubla. „În linii mari, ieşenii ar putea plăti cu până la 200 de lei în plus per gigacalorie. Rămâne de văzut ce tarife vor fi avizate şi care va fi cuantumul subvenţiei acordate de municipalitate”, mai spune Baciu. Afirmaţie care o confirmă pe cea a primarului, de luna trecută. „Prognozăm o scumpire, destul de mare, cu aproape 300 de lei, având în vedere creșterile la combustibil din iarna precedentă. Nu vom duce creșterea către populație în totalitate pentru că așa e și normal și o să creștem și subvenția”, a spus Mihai Chirica. Ceea ce, evident, ar face ca facturile la încălzire să se dubleze!
Ianuarie, luna cea mai scumpă
Evident, cel mai devreme, un nou preţ al agentului termic – maxim 445 lei/gigacalorie - va intra în vigoare în luna decembrie. Raportat la consumurile din anii anteriori, aceasta înseamnă că ieşenii care locuiesc în apartamente cu o cameră ar putea plăti, în medie, 165 lei. Pentru posesorii de apartamente cu două camere, agentul termic ar costa 200 lei, iar la trei camere, 319 lei.
Luna ianuarie, însă, căldura va scoate din buzunarele ieşenilor sume şi mai mari ştiut fiind faptul că temperaturile exterioare scad vertiginos. În anii trecuţi, consumurile în această lună au variat între 0,52 şi 1,03 gigacalorii, ceea ce înseamncă că la apartamente sub 30 de metri pătraţi costul căldurii va fi de 232 lei. La două camere, căldura va ajunge la 376 lei, iar la 3-4 camere, de 448 lei în sus. În februarie, preţurile ar fi următoarele: 190 lei (o cameră), 223 lei (două camere) respectiv minim 395 lei (pentru trei sau patru camere). În fine, în martie, agentul termic consumat este cumva similar cu cel din decembrie, deci cu tarife cuprinse între 165 şi 3200 lei. Repetăm, sunt preţuri estimative, care sunt influenţate de temperaturile exterioare.
Adăugând facturile pe noiembrie, care vor fi achitate la vechiul tarif (245 lei/gcal, rezultând valori cuprinse între 37 lei şi 80 de lei, rezultă că, pentru întreaga iarnă, proprietarul unui apartament cu o cameră va achita în total 755 lei. Cei care locuiesc în aparamente cu două camere vor achita 1.079 lei, iar proprietarii de apartamente cu 3-4 camere vor achita 1.659. Funcţie de cât de mult va dura sezonul rece, este posibil ca agentul termic că fie furnizat şi în aprilie 2023, însă calculul de mai sus ţine cont doar de perioada decembrie 2021-martie 2022 (de asemenea, nu am calculat facturile pe octombrie, care, oricum, vor fi de ordinul zecilor de lei).
Modernizări
Fără îndoială, alta ar fi fost situaţia dacă municipalitatea ieşeană nu ar fi reabilitat circa 56% din rețeaua primară de termoficare, respectiv 54,15km dintr-un total de 97,6 km și 65,2% din rețelele secundare, adică 81,11 km din totalul de 124,4 km. În total, în rețea și în cele două CET-uri, din Iaşi şi Holboca, s-au investit peste 250 milioane de euro, ceea ce, evident, va conta în această iarnă întrucât, în acest moment, pierderile pe reţea au scăzut undeva la 18-20%.
Câţi clienţi mai are CET Iaşi?
În prezent, sunt branșate la sistemul de producere, transport și distribuție cu energie termică din municipiul Iași un număr de 23.121 apartamente, 185 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 spitale, 7 universități. Municipalitatea continuă programul de extindere a serviciului de termoficare în Copou, urmând a branşa la sistemul de încălzire centralizat Spitalul Parhon şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau