Falimentul bazarului din Iasi
Dimensiune font:
* mulţi dintre comercianţii din bazarul Nicolina au semnat contracte cu noul centru comercial din Baza 3 * motivele mutării sunt multiple, iar municipalitatea nu le poate oferi argumente solide pentru a-i păstra în noul bazar de la poalele Cetăţuii
Primăria Iaşi pierde cea mai mare parte dintre comercianţii din bazarul de sub pasajul Nicolina. Aceştia au preferat să încheie deja contracte de închiriere pentru standurile din complexul comercial Egros, din Baza 3, în defavoarea municipalităţii, care intenţionează de aproximativ trei ani să mute activitatea din bazar în cele 12 module comerciale montate la poalele pădurii Cetăţuia, lângă Târgul de Cherestea. Mulţi dintre comercianţi au aşteptat să treacă sărbătorile de iarnă, pentru a nu pierde sezonul vânzărilor din această perioadă, având în vedere vadul deja creat. „Pe de o parte, acolo suntem în oraş, aproape de mijloacele de transport în comun şi există un vad mult mai bun faţă de bazarul pe care tot îl face primăria de câţiva ani, la marginea Iaşului. Standurile sunt securizate, la fel ca şi garanţia mărfurilor, pentru care nu există riscul de a se degrada la condiţii de umezeală sau să ne fie furate, aşa cum s-ar întâmpla la bazar. Cea mai mare problemă la care ne-am gândit atunci când am ales Egros, au fost clienţii. Până la urmă, prestăm o activitate comercială şi marfa trebuie rulată, pentru că din asta ne câştigăm pâinea”, ne-a spus unul dintre comercianţii din bazarul Nicolina.
Cel mai mare complex din ţară
Tocmai pe fondul acestei probleme, Constantin Rădeanu, patronul complexului Egros, acuza la inaugurarea complexului din luna decembrie că, din cele 1.000 de standuri comerciale, gradul de ocupare este undeva la 50 la sută. „Avem contracte semnate pentru toate spaţiile comerciale, dar mulţi dintre comercianţi nu şi-au adus încă marfa”, declara Constantin Rădeanu la momentul inaugurării.
Centrul comercial Egros se întinde pe o suprafaţă totală de 40.000 de metri pătraţi. În cele 1.000 de standuri comerciale de 20 şi până la 200 de metri pătraţi, îşi vor desfăşura activitatea 860 de comercianţi. „Contractele cu cei care vor veni să îşi vândă produsele în complexul nostru vor fi contracte ferme, pe o perioadă de 5 ani, iar preţul pe metru pătrat este între 12 şi 15 euro”, a precizat Constantin Rădeanu. Construirea şi utilarea complexului din Baza 3 costat 10 milioane de euro. Centrul Egros se întinde pe o suprafaţă construită la sol de 3 hectare, ceea ce face ca acest complex să fie cel mai mare din ţară, ca desfăşurare în cadrul aceleiaşi clădiri.
„În bazarul de sub pasajul Nicolina îşi desfăşoară activitatea 285 comercianţi, la o chirie zilnică de 1 leu/metru pătrat”
Un bazar prea mic pentru comercianţi
În noul bazar de sub poalele Cetăţuii, municipalitatea a reuşit să monteze doar 12 dintre cele 18 module propuse a fi achiziţionate. Rămâne ca în primăvara acestui an să fie finalizate şi lucrările de asfaltare a platformei viitorului talcioc şi a parcării, dar şi de împrejmuirea obiectivului. În condiţiile în care fiecare modul va fi prevăzut cu câte 12 standuri pe o parte şi alta, ceea ce va putea permite atragerea unui număr de 144 de comercianţi, practic, jumătate din numărul de comercianţi ce îşi desfăşoară în acest moment activitatea în pasajul de sub pasarela Nicolina. „Comercianţii sunt liberi să plece unde vor, dar ei au semnat deja un act adiţional la contractul existent şi pentru anul viitor. În actualul bazar avem în prezent un număr de 285 comercianţi, cărora le percepem o chirie zilnică de 1 leu, cu TVA , pe metru pătrat. Spaţiile pe care le punem la dispoziţia comercianţilor sunt cuprinse între 3 şi 40 de metri pătraţi, spre deosebire de noul bazar, la care am reuşit montarea tuturor celor 12 module. În principiu, există posibilitatea să-i preluăm pe toţi comercianţii din bazarul de sub pasajul Nicolina. Sperăm ca în 2013 să putem muta bazarul”, a declarat Cristi Stărică, directorul Eco Piaţa SA. În acest moment, municipalitatea ieşeană achită lunar o sumă de aproximativ 1.000 de euro, reprezentând peste un euro pe metru pătrat, pentru suprafaţa de teren de 800 mp pe care se desfăşoară activitatea bazarului, terenul respectiv fiind retrocedat în urmă cu câţiva ani către proprietarii de drept.
(Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau