FOTO Din rector la „Cuza”, hoţ din bancomate!
Dimensiune font:
* o reţea de spărgători de bancomate a fost trimisă în judecată de procurori * patru din cei cinci tineri sunt studenţi, iar unul dintre ei a fost chiar... rector pentru o zi la Universitatea „Al. I. Cuza”
Mai mulţi tineri au dat cartea pe infracţiuni. Potrivit procurorilor, Sebastian Ovidiu Golinschi (23 de ani, student la Facultatea de Construcţii Civile a Universităţii Tehnice), Vasile Tiberiu Rotariu (26 de ani), Mihai Varvaroi (26 de ani, student la Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza”), ajutaţi de Ionuţ Lipciuc (25 de ani, student la Geografie) şi Tiberiu Alexandru Bogdan (22 de ani, student la Construcţii şi Instalaţii) au acţionat în perioada 29 ianuarie – 3 februarie.
Ei au atacat 21 de ATM-uri de la BRD şi BCR. Demn de menţionat este faptul că, în 2007, Mihai Varvaroi era o adevărată stea a universităţii. El a fost desemnat de colegi chiar rector pentru o zi, împărţind funcţia cu şeful universităţii de la acea dată, Dumitru Oprea, după ce a denunţat un poliţist şpăgar!
O bucată de prag şi o pilă, uneltele hoţilor
Rotariu şi Golinschi au aflat de pe internet cum se confecţionează un dispozitiv pentru furtul din bancomate. După ce au pus teoria în practică la Suceava, scoţând 100 de lei de la BRD, ei au trecut la treabă şi în Iaşi. „Golinschi a comandat pe internet patru bucăţi de hârtie adezivă pentru a fi utilizate la confecţionarea plăcuţei capcană. Rotariu şi Golinschi au cumpărat un prag de uşă din aluminiu şi chit pentru autoturisme, un set de şurubelniţe, unele cu vârful îndoit şi altele având vârful subţire şi ascuţit”, se arată în rechizitoriu.
Plăcuţa a fost făcută de cei doi, în prezenţa lui Varvaroi. „A fost tăiat pragul în trei bucăţi egale, după care una a fost modelată şi şlefuită, întrucât pragul avea culoarea aurie, iar plăcuţa trebuia să fie argintie, asemănătoare culorii ATM-ului. Pentru confecţionarea plăcuţei, Golinschi a folosit o pilă şi un foarfece pentru unghii. Plăcuţa a fost chituită la ambele capete, după care a fost lipită hârtia adezivă. Celelalte plăcuţe au fost aruncate pe geamul de la balcon”, au adăugat procurorii.
Scoteau banii cu şurubelniţa
Apoi, tinerii au început să facă turul bancomatelor din Alexandru cel Bun, Nicolina, Mircea cel Bătrân, Tătăraşi sau Galata. Varvaroi a lipit prima plăcuţă, la un ATM din Dacia. „Unul dintre participanţi monta plăcuţa pe fanta de eliberare numerar cu super glue, după care aşteptau sosirea unei persoane care să introducă cardul. La comanda clientului băncii, bancomatul număra banii, însă nu putea să îi scoată. Posesorul cardului nu realiza ce se întâmplă, crezând că bancomatul este defect, astfel încât pleca. După plecarea victimei un alt participant, cu o şurubelniţă, se deplasa la ATM pentru a recupera plăcuţa cu eventualii bani care se prindeau în capcană”, au detaliat procurorii mecanismul.
Hoţii acţionau doar când băncile erau închise, iar Rotariu purta uneori şi mască de schi. Bogdan şi Lipciuc au participat doar la câteva lovituri. BRD s-a constituit parte civilă cu 1.930 de lei, iar BCR urmează să-şi calculeze daunele. Acum, cei cinci au fost trimişi în judecată pentru furt calificat. (Ştefana Czeller)
„Rectorul pentru o zi” Mihai Varvaroi, alături de fostul rector, Dumitru Oprea
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau