Grupuri sanitare, ţinute sub cheie
Dimensiune font:
După ani buni în care au funcţionat departe de civilizaţie, trei dintre cele patru corpuri de clădire ale şcolii „Ion Nistor” din Vicovu de Sus au, în sfârşit, toalete civilizate * ca o ironie, în prima zi de şcoală, grupurile sanitare erau închise de teamă că elevii vor face stricăciuni
La Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din oraşul Vicovu de Sus, Suceava, învaţă în jur de 2.500 de elevi, unitatea de învăţământ fiind a doua ca mărime din judeţ, după Colegiul Agricol Fălticeni. Acest lucru nu a cântărit foarte mult în balanţă când s-au împărţit banii pentru investiţii nici la nivelul administraţiei locale, nici la Consiliul Judeţean şi nici la Ministerul Educaţiei. Drept dovadă, Primăria oraşului a început abia anul trecut construcţia toaletelor moderne, în ideea de a aduce civilizaţia în şcoală. Gheorghe Schipor, primarul din Vicovu de Sus, a declarat că trei dintre cele patru corpuri de clădire ale şcolii au grupuri sanitare şi că tinerii nu vor mai folosi WC-ul din fundul curţii. De altfel, finalizarea investiţiei a fost aşteptată cu sufletul la gură atât de elevi, cât şi de profesori.
Din păcate, demersul pare a fi unul inutil. În prima zi de şcoală, elevii, profesorii şi părinţii au folosit tot WC-ul din curte, pentru că toaletele nou construite erau închise cu cheia. „Am avut probleme. Atunci amenajările erau în toi, copiii au spart nişte oglinzi în timp ce lucrau muncitorii. Astăzi (ieri – n.r.), elevii erau în curte şi nu în sală, de asta erau închise. Le vom deschide când vor începe cursurile”, a spus primarul Schipor.
Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul
Din păcate, nu doar grija excesivă a primarului faţă de toaletele şcolii constituie o problemă la Vicov, fiindcă liceul are şi alte probleme de infrastructură. Doar unul dintre cele patru corpuri de clădire, ce se află la strada principală, este în curs de reabilitare. Celelalte, aflate în curtea interioară a şcolii, arată deplorabil. Pereţii sunt scrijeliţi, iar tencuiala a căzut pe alocuri. Primarul recunoaşte senin că de vină este şi administraţia locală. „Noi nu am mai primit niciun leu pentru investiţii de la Ministerul Educaţiei din anul 2009. Am făcut adrese peste adrese şi la Inspectoratul Şcolar şi la Consiliul Judeţean”, a declarat Gheorghe Schipor.
Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, dar situaţia nu este singulară. Dintre cele peste 800 de unităţi de învăţământ din judeţ, 599 nu au apă curentă şi nici canalizare, iar toaletele sunt în curte, situaţie ce clasează judeţul pe primul loc în ţară la numărul de şcoli neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică.
Se caută cizmari
Anul acesta, Ministerul Educaţiei a aprobat înfiinţarea a două clase, una de liceu şi alta profesională, pentru specializarea elevilor în confecţii şi fabricarea de încălţăminte. Cele două clase au fost dotate cu utilaje donate de administratorii fabricilor de încălţăminte din zonă. „Clasele au fost înfiinţate la cererea agenţilor economici din zona Rădăuți. Vrem să formăm tineri pentru industria locală”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prezent la festivitatea de deschidere a noului an şcolar de la Liceul „Ion Nistor”.
„Noi aveam la şcoală un WC în curte, construit în 1968, când s-a înfiinţat şcoala. Noua investiție era necesară” - primarul Gheorghe Schipor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau