In memoriam TEODOR CORBAN
Dimensiune font:
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași regretă profund o pierdere de neînlocuit pentru lumea teatrului și filmului românesc: actorul Teodor Corban a plecat dintre noi. Un destin artistic de excepție frânt prea devreme, prea curând.
A fost unul dintre cei mai valoroși și mai talentați actori ai generației sale, a crezut în răspântiile alegerilor și în armonia energiilor teatrului; creativ și creator prin excelență (a jucat, a scris, a regizat), și-a expus răspicat vitalitatea artistică gest cu gest, privire cu privire.
Nu aveai cum să reziști unei asemenea personalități magnetice, nici naturaleții, nici umorului isteț și mucalit, nici pasiunii, nici expresivității, nici melancoliilor troienite, nici forței vitale cu care a știut întotdeauna să închege în forme concrete efemeridele artei spectacolului.
L-am iubit pe Teodor Corban din distribuțiile celor mai premiate filme românești, și pe tandrul poet, și pe cel de pe covorul roșu, dar mai ales pe Teodor Corban cel de pe scenă, în fața căruia vom continua să aplaudăm cu reverență fiindcă a fost genul de actor despre care se spune că „ia publicul cu el”. Iar publicul va continua să-l adore, într-un ceremonial complice, și dincolo.
Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus marți 17 ianuarie, de la ora 17:00, la Biserica Vovidenia, urmând ca joi, 19 ianuarie, la ora 9:00, să fie adus în foaierul Teatrului Național Iași. Înmormântarea va avea loc joi, la ora 13:00, la cimitirul Mănăstirii Vlădiceni
Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985 la clasa profesorilor Dem Rădulescu – Dragoș Galgoțiu. Din 1989 este actor al Teatrului Național din Iași unde a întruchipat peste 60 de personaje, majoritatea principale: Gogu din Proştii sub clar de lună de Teodor Mazilu, Dobrişor în Aceşti nebuni făţarnici de Teodor Mazilu, Edek în Tango de Slawomir Mrozeck, Nae Girimea în D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, Coana Chiriţa în Chiriţa în provinţie de Vasile Alecsandri( un spectacol cu peste 100 de reprezentații), Profesorul în Lecţia de Eugen Ionescu, regia: Ion Sapdaru, 1998, Menasha în Teibele şi demonul ei de Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, Fundulea în Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, Tartuffe în Tartuffe de Molière, Lopahin în Livada de vişini de A. P. Cehov, Biedermann în Biedermann și incendiatorii, Peter Stockmann din Un duşman al poporului de Arthur Miller, Ridolfo din Cafeneaua de Carlo Goldoni. Gunoierul - „Gunoierul” de Mimi Brănescu, Aleksandr Vladimirovici Serebreakov din Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Nunzio din Terminal: Brazilia de Spiro Scimone, ultimul său rol în teatru, în anul 2022.
Teodor Corban a fost actorul pe care au pariat cu succes numeroși regizori – de la Silviu Purcărete la Claudiu Goga, de la Alexander Hausvater la Ion Sapdaru, de la Alexandru Dabija la Ovidiu Lazăr, de la Sorana Coroamă la Irina Popescu Boieru, de la Felix Alexa la Cristian Hadji-Culea.
Ascensiunea sa meritată din lumea filmului, începută cu rolul lui Jderescu din A fost sau n-a fost (premiu special de interpretare la Cottbus) a continuat cu interpretările de referință din scurtmetrajul De azi înainte (premiul UCIN pentru interpretare masculină), Aferim! (Ursul de Argint pentru film și nominalizare pentru actor la Berlinala din 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în 2016) şi Un etaj mai jos (premiu pentru cel mai bun actor la festivalul de Film European de la Sevilla- 2015, film selectat secţiunea „Un Certain Regard” – Cannes 2015).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau