* peste 3.000 de ieşeni deţin la acest moment arme şi muniţii, iar numărul solicitărilor este în creştere * cu ocazia controalelor, poliţiştii au împărţit amenzi de sute de milioane şi au reţinut arme cât să încropeşti o mică armată
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au desfăşurat de la începutul anului şi până în prezent 26 de acţiuni şi 250 de controale la deţinătorii de arme, persoane fizice şi juridice, poligoane, asociaţii de vânătoare, deţinători şi comercianţi de substanţe periculoase şi articole pirotehnice. Scopul acestor acţiuni este acela de prevenire a producerii evenimentelor privind regimul armelor şi muniţiilor, precum împuşcăturile în plină stradă de zilele trecute, când fiul un taximetrist a fost împuşcat de către un alt participant în trafic. Drept urmare, în această perioadă au fost sesizate 78 de infracţiuni pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase, din care 28 la regimul armelor şi muniţiilor, 11 la Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 30 la regimul materiilor explozive, 6 la regimul substanţelor periculoase şi 3 alte infracţiuni. Au fost împărţite 61 de amenzi, în valoare de 18.601 lei, fiind confiscate 280 de elemente de muniţie şi 112 arme, din care 60 letale, 12 de vânătoare, 52 neletale, 30 de autoapărare, 22 de tir sportiv şi 8 deţinute fără nici un fel de act, din care două letale – o armă de vânătoare şi un pistol. De asemenea, poliţiştii ieşeni au mai avut ocazia să descopere şi arme confecţionate artizanal. Printre acestea, o armă de vânătoare făcută dintr-o bucată de ţeavă şi o arbaletă confecţionată dintr-o foaie de arc cu săgeţi.
1.455 de ieşeni deţin la acest moment arme letale
Numărul de solicitări, în creştere
În prezent, 3.342 persoane fizice deţin arme şi muniţii. Dintre acestea 1.455 persoane sunt deţinătoare de arme letale şi 1.887 de arme neletale. Cu toate acestea, reprezentanţii IPJ susţin că numărul solicitărilor este într-o continuă creştere. „Se înregistrează o creştere în privinţa numărului solicitărilor de autorizări. Numărul mare de confiscări se datorează acţiunilor desfăşurate până în prezent. Şi controalele s-au înmulţit, aşa că şi armele confiscate s-a mărit”, a declarat comisarul-şef Petru Frunză, şeful Serviciului Arme, Explozibil şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Iaşi.
Vânătorii, cu arma sub cap
Potrivit oamenilor legii cea mai mare creştere s-a înregistrat în rândul vânătorilor. Numărul armelor cumpărate a crescut de la 1 ianuarie şi până în prezent cu 54. „Cel care are o armă îşi mai cumpără una. În schimb, a scăzut cu 35 numărul deţinătorilor de arme neletale”, a adăugat dl Frunză. Până în prezent au fost eliberate 139 de autorizaţii, 107 pentru arme letale, 32 pentru arme neletale, au fost refuzate 21 cereri de autorizare, s-au emis 29 dispoziţii de anulare şi 8 dispoziţii de suspendare. Oamenii legii anunţă că vor continua acţiunile de verificare a deţinătorilor de arme neletale prin verificarea condiţiilor de păstrare, verificarea condiţiilor care au stat la baza autorizării şi instruirea deţinătorilor de arme, precum şi cele pentru protejarea fondului cinegetic şi verificarea tuturor persoanelor juridice care utilizează substanţe periculoase. (Andrei Hurbea)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau