Incidenţa obezităţii la copii a crescut cu peste 30%
Dimensiune font:
Unul dintre proiectele dedicate sănătăţii, susţinut şi de către deputatul sucevean Maricel Cobuz, este şi programul FOOD, prin care a fost lansată şi campania „Hai la 1 la masă! Ia o pauză de sănătate”. România a devenit astfel a zecea ţară din Europa care implementează acest program, cel mai mare proiect european de promovare a obiceiurilor nutriţionale sănătoase în timpul zilei de lucru. Programul a fost implementat ca o necesitate de combatere a obezităţii, aceasta având o creştere exponenţială în secolul XXI. La nivel mondial, decesele cauzate de obezitate au o frecvenţă de trei ori mai mare decât decesele cauzate de malnutriţie sau din lipsa mâncării. În Uniunea Europeană 52 % dintre cetăţenii adulţi sunt supraponderali sau obezi iar aproape 13 % dintre aceştia mor din cauza obezităţii. Potrivit studiilor, 50 % dintre angajaţii din România alocă mai puţin de 30 de minute mesei de prânz, spre deosebire de alte ţări europene unde procentul este de 23 %. Aproape 75 % din europeni iau pauza de prânz, cu toate acestea, 27 % dintre aceştia iau prânzul chiar la biroul în care lucrează.
„Întreaga familie trebuie să fie un model de conduită alimentară pentru copilul aflat într-un proces de slăbire”
Obezitatea copiilor este o problemă extrem de actuală şi, din păcate, cu o incidenţă în creştere. Este o problemă care trebuie tratată de către părinţi cu cea mai mare responsabilitate şi atenţie, fiind asociată cu probleme de sănătate grave precum diabetul şi boli cardiace. Conform Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa obezităţii la copii a crescut, din 1990 şi până în prezent, cu peste 30%. „Din păcate, mulţi dintre părinţi ajung la specialist abia atunci când copilul este în stadiul de obezitate, moment în care deja impactul greutăţii excesive vine cu mare grad de afectare emoţională. O foarte puternică amprentă şi una din cauzele greutăţii excesive la copii o are mentalitatea conform căreia copilul trebuie să mănânce tot din farfurie chiar dacă nu-i place şi aceea în care, aşa cum spun bunicii noştri, copilul este gras şi frumos”, a spus psihonutriţionistul Oana Dumitrescu. Ea susţine că dacă în familie nu există o educaţie asupra unui stil de viaţă sănătos, atunci şi riscul de creştere a greutăţii la copii creşte. „Noi nu ne putem aştepta de la copii să urmeze alt model decât pe cel din familie, cel imprimat de noi, părinţii, model pe care îl vor urma, de altfel, toată viaţa. Un program de slăbit adresat copiilor trebuie să ţină seama de faptul că ei sunt încă în perioada de creştere şi au nevoie de elemente vitale şi obligatorii în meniul zilnic. Nu putem aplica copiilor acelaşi regim de slăbire ca unui adult, deşi în principiu regulile de respectat sunt aceleaşi”, a mai spus Oana Dumitrescu.
Chiar dacă abordăm un program de reducere a greutăţii, cele trei mese pe zi sunt obligatorii, la fel şi gustările. „Trebuie să avem grijă la asocierile nepotrivite, să facem mişcare şi neapărat să acordăm atenţie componente emoţionale. Întreaga familie trebuie să fie un model de conduită alimentară pentru copilul aflat într-un proces de slăbire”, a conchis psihonutriţionistul.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau