Investiţiile străine sunt la nivel de avarie
Dimensiune font:
În 22 ani, afaceriştii externi au adus doar 37,5 milioane euro în judeţ * din punct de vedere al capitalului străini, judeţul este cam pe la coada clasamentului naţional * Botoşaniul ocupă locul 39 în ierarhia businessurilor cu afacerişti externi
Fără niciun nume greu din industria mondială şi după ce au cumpărat cu „doi lei” fabrici şi terenuri agricole în tot judeţul, judeţul nu ocupă un loc foarte bun în clasamentul afacerilor cu capital străin. În 22 de ani, au fost investite doar 37,5 milioane euro, adică mai puţin decât cifra de afaceri din 2013 a unei fabrici de confecţii ce aparţine unor francezi. Mai mulţi bani a atras Primăria Botoşani din fonduri europene doar pentru sistemul de termoficare decât au investit străinii în 22 de ani. Nivelul mic al investiţiilor străine este cauzat şi de faptul că majoritatea afacerile străinilor sunt în confecţii, ceea ce presupune investiţii reduse, dar care aduc profituri frumoase ca urmare a faptului că forţa de muncă este ieftină. Fabrici achiziţionate la preţuri derizorii, salariaţi plătiţi cu lefuri mici este peisajul care domină acest sector care totuşi oferă produse premium la nivel mondial.
Drumurile proaste trag în jos investiţiile
Două au fost cauzele principale pentru care investiţiile străine au oprit în alte judeţe şi nu au mai ajuns la Botoşani. Prima ar fi starea deplorabilă a drumurilor naţionale din judeţ din toţi aceşti ani, iar a doua orientarea atât a mediului de afaceri, cât şi a administraţiei şi politicii doar spre Uniunea Europeană, neglijând Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, judeţul fiind la graniţa cu Moldova şi Ucraina. Străinii au cumpărat şi terenuri agricole cu „banii de ţigări” din ţările lor şi abia din 2011-2012 au început să investească mai serios în utilajele din agricultura practicată la Botoşani. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, în perioada 1991-2013, în judeţul Botoşani au fost înfiinţate 593 firme care au subscris un capital social de 37,5 milioane euro. După Botoşani, în clasament mai sunt doar Vaslui, cu 375 firme cu un capital subscris de 33 milioane euro, Vrancea cu 14,7 milioane euro la 757 firme şi Gorj cu 10,8 milioane euro la 538 firme.
„Atractivitate zonei şi putere scăzută de convingere a autorităţilor cu privire la prezentarea oportunităţilor de afaceri de la noi cred eu că sunt cei doi factori care au dus la acest nivel scăzut al investiţiilor străine în judeţul Botoşani. Avem în confecţii mulţi străini, care practic s-au adus unul pe altul, dar în celelalte domenii investiţiile au fost făcute de români”, a spus Dorin Romeo Floareş, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură a judeţului Botoşani.
Suceava atrage mulţi investitori
Botoşani depăşeşte, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, doar judeţul Vaslui, în rest celelalte fiind net superioare la acest capitol. Impresionantă este situaţia din Suceava, care a reuşit să atragă mai mult capital străin decât Iaşi sau Neamţ. Botoşaniul ocupă penultimul loc la nivel regional şi în ceea ce priveşte media per firmă a capitalului străin subscris.
Alina CALINIUC
Clasament regional după volumul capitalului străin subscris
Bacău (locul 9 naţional) -- 1.761 firme (686,8 milioane euro)
Suceava (locul 18) -- 1.591 firme (375,8 milioane euro)
Iaşi (locul 24) -- 2.949 firme (180,9 milioane euro)
Neamţ (locul 30) -- 1.454 firme (99,33 milioane euro)
Botoşani (locul 39) -- 593 firme (37,5 milioane euro)
Vaslui (locul 40) -- 375 firme (33 milioane euro)
Clasamentul regional după media capitalului străin subscris per firmă
Bacău - 390.000 euro
Suceava - 236.000 euro
Vaslui - 88.000 euro
Neamţ - 68.000 euro
Botoşani - 63.000 euro
Iaşi - 61.000 euro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau