Lagărul de exterminare de la Mangeron

default

Dimensiune font:

| 14-07-2014 15:50

Într-un adăopost de noapte ale Direcţiei de Asistenţă Comunitară trăiesc 46 femei, bărbaţi şi copii, alături de şobolani, păduchi şi gândaci * un duş se face pe abuz de putere, salubrizarea spaţiului nu s-a făcut niciodată, asistaţii se bat şi se fură între ei fără ca agentul de pază să intervină iar spaţiile sunt vizitate regulat de oameni ai străzii din afara adăpostului * conducerea DAC a refuzat echipei „Evenimentul” să se fotografieze incinta acestui lagăr social, precum şi să stea de vorbă cu oamenii de acolo

În curtea Liceului Mageron, pe locul unei foste spălătorii, se află unul dintre cele mai negre centre sociale ale Iaşului. Cei care au fost implicaţi în oferirea de servicii către acest centru spun că acolo este un mic lagăr de exterminare a paraziţilor societăţii. „Este un mic Auschwitz în care cei fără adăpost sunt mâncaţi de şiobolani, păduchi, de rîie şi de alte boli. Nu există nici o dotare, nu este urmărită nici cea mai minimă normă de igienă. Cei mai spălăţei boschetari sunt duşi în C.A.Rosetti iar în curtea Liceului Mangeron sunt aduse cazurile cele mai grave. El figurează ca adăpost al oamenilor străzii, dar nu este voie să se filmeze sau să se fotografieze acele persoane. Deşi în scripetele DAC, acest centru figurează, el nu este făcut public”, a declarat un angajat al DAC.

Locul dezumanizării

În anul 1990, televiziunile occidentale transmiteau primele imagini din lagărele de exterminare ce funcţionau în regimul comunist sub titulatura de orfelinate, în care ar fi trebuit să fie protejaţi copii abanondaţi cu predilecţie în maternităţi, pe străzi sau în scările de blocuri. Prin aceste imagini înfiorătoare în care erau surprinşi copii cu malformaţii dobândite în aceste orfelinate, închişi în camere de beton, în întuneric şi frig, dormind şi hrănindu-se din propriile fecale, am reuşit să aflăm primele adevăruri despre această neagră perioadă a României. De atunci, sistemul de protecţie socială, pus la punct cu stângăciile inerente, a încercat să elimine astfel de practici şi să deschidă activităţile din astfel de centre sociale către public, ca exemple de bune practici. După 24 de ani de la invadarea memoriei colective cu astfel de imagini tulburătoare, la Iaşi încă se mai există astfel de centre de desfiinţare a oricărei urme de umanitate şi raţiune a celor adăpostiţi în ele. Lături care umplu pardoseala, geamuri lipsă, miros de urină şi boală, femei distruse, lăuze, analfabete cu burţile până la gură, pentru că aşa a vrut Dumnezeu să se propage în acest municipiu câţi mai mulţi asistaţi sociali şi săraci cu duhul, veceuri înfundate şi oameni fără speranţa unui trai mai bun. Sunt imagini care însoţesc cel mai sumbru tablou asistenţial dintr-un adăpost de noapte al Primăriei, în care 46 de suflete stau înghesuite într-un fost punct termic în care fiecare noapte care vine se cuibăreşte asemeni unui nou clişeu opac în minţile sălbăticite ale acestor oameni.

Fauna adăpostului

Din clădirea cu un singur nivel duhneşte a urină, a mizerie şi promiscuitate. Din curtea liceului aflat în prag de desfiinţare, cu greu îşi poţi da seama ce se petrece în acea clădire sinistră. Imediat ce ajungi în pragul intrării acesteia, stomacul ţi se face mic iar scărba devine o senzaţie metafizică. Peste directoarea Luminiţa Munteanu, responsabilă de acest centru din Mangeron, ca de altfel şi de centrele de la M2, C.A.Rosetti şi Vovideniei, este Violeta Seghedin. „Da, beţiva aia este administratoră, da nu vine cu lunile. E dezastru ce este aici. Sunt gândaci, pureci, şobolani...Mai vine un doctor veterinar, da şi ăla e cu băutura. Ce e aici la noi în căminul ăsta e jale. Pereţii sunt distruşi, plini de mucegai de o palmă, vecurile sunt înfundate...”, ne spune Verginica Stănescu, una dintre locatarele acestui infect adăpost, aceiaşi care în cursul anului trecut a spart geamurile Primăriei Iaşi deoarece nu a găsit o linie de comunicare cu şefii DAC pentru a fi mutată din lagărul de la Mangeron. Brusc, discuţia cu asistaţii ne este întreruptă de intervenţia unui individ care se prezintă a fi administrator şi ne somează să-i prezentăm „o acreditare din partea Direcţiei. „Aici e proprietatea Direcţiei de Asistenţă Comunitară. Pentru a sta de vorbă cu oamenii de aici trebui să aveţi ceva scris de la Direcţie. Informaţia mea la primă oră era că nu aveţi accesul”, ne spune angajatul. În curtea adăpostului sunt îngrămădite pe un burlan vreo 4 femei cu copii de mână sau în curs de a apărea pe lume. „Sunt toate condiţiile, aşa cum era şi la M2 (n.r. un alt lagăr social situat în Podul de Piatră, acolo unde asistaţii dorm câte 8-10 într-o cameră de 3 metri pătraţi, pe paturi suprapuse). Avem de toate aici, şi apă rece şi săpun. E foarte bine aici, e ca în ţăţele lui Adam. Da să vă dea detalii Direcţie, întâi”, se trezeşte vorbind o gravidă înfiorător de urâtă. Prin intrândul lipsit de uşă se preling afară cu ochii căptuşiţi de întuneric, alţi asistaţi rufoşi, nespălaţi, clefăind din gingii.

Cazări şi beneficii pe bază de fertilitate

Paradoxal, pe lângă aceste fiinţe pierdute, în adăpost mai sunt şi beneficiari pentru care tehnologia e la ea acasă. „Oare este corect ca un om necăjit să stea pe stradă şi să fie refuzat când a încercat să i se facă cazare în acel adapost, iar o familie care se numeşte Clepşa, care are venit, să locuiască în acel adăpost? Cel mai deranjant lucru este că această familie are în cameră, televizor, frigider personal, cuptor cu microunde, aragaz personal, maşină de spălat şi, cel mai tare lucru, calculator şi internet, ceea ce ceilalţi cazaţi din cămin nu au voie să deţină deoarece consumă energie electrică. De ce această familie, cu membri care lucrează şi au venit, mai locuiesc acolo şi nu la o gazdă, cum ar fi normal, pentru a lăsa loc la cei sărmani care stau pe stradă?”, a spus Ursache Cătălin, un angajat al DAC. Faţă de această situaţie, conducerea DAC oferă un răspuns cât se poate de previzibil, mizând pe cel mai clasic considerent, acela a fertilităţii excesive a celor fără nici un Dumnezeu. „Familia Clepşa este compusa din 5 membri a căror venituri însumate sunt în cuantum de 1116 lei. În ultimii 3 ani, inspectorii din cadrul Direcţiei au consiliat familia cu privire la obţinerea unei locuinţe sociale, însă beneficiarii nu au întrunit condiţiile impuse de lege datorită (n.r. din cauza) veniturilor foarte reduse. De asemenea, familia Clepsa se află în monitorizarea permanentă a Direcţiei, pentru găsirea soluţiei optime de închiriere a unui spaţiu locativ privat. Având în vedere situaţia de dificultate în care se află familia Clepsa, datorită (n.r. din cauza) veniturilor insuficiente creşterii celor 3 copii, în prezent doamna Clepsa fiind însărcinată cu cel de-al 4-lea copil, Primăria nu poate evacua această familie, până în momentul identificării unei locuinţe atribuite de către Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat. Referitor la această reclamaţie, precizăm ca toţi beneficiarii din adăposturile de noapte au condiţii optime de cazare”, este răspunsul dat de DAC prin intermediul Serviciului Cabinet Primar. Acest oribil adăpost, înfiinţat în anul 2012, fără uzualele tăieri de panglici, are o capacitate de 65 de locuri, din care sunt ocupate doar 46.

„Suntem şi noi oameni”

La plecare, o femeie cu trăsături de bărbat şi trup de copil, de vreo 30 de kilograme la o înlţime de un metru, ne urmăreşte cu speranţă. „Nu vine nimeni să ne întrebe de sănătate. Numai când vine cineva mai avem vreo vizită de la Direcţie. Suntem ai nimănui aici. Stăm câte 6-9 în cameră. Avem şi apă caldă, dar e pe abuz de putere. Şi ziua şi noaptea se bat, se fură între ei, dar degeaba avem agent de pază, că nu se iau măsuri. Mai vin şi din afară şi se cazează, care nu aparţin de cămin. Acu, de pe 1 septembrie, se aude că vor să ne dea afară, pe ăştia care avem venituri. O fost ăştia şi ne-o anunţat. Eu am 200 de ei. Unde mă duc cu banii ăştia ca să stau? Poate se poate face şi pentru noi un trai, aşa mai altfel. Nu suntem chiar porci. Suntem şi noi oameni”, ne spune plângând asistata. Doamna zootehnistă, Luminiţa Munteanu, un adăpost de noapte nu este o cocină de porci, chiar dacă mulţi dintre asistaţi se complac în postura râmătorilor. Principiile elementare de asistenţă socială, de care sunteţi străină, impun căi mult mai umane de protecţie socială, ci nu de abandon, postură în care se află aceşti 46 de oameni, cu păcatele, cu nevoile şi poate, cu speranţele lor. „În adăposturile de noapte nu intră cineva pentru poze sau materiale de presă. Orice detaliu legal de adăposturi, inclusiv pozele care sunt confidenţiale se obţin de la Direcţie. Cu personalul nu puteţi vorbi în cadrul adăpostului. Condiţiile sunt aşa cum sunt peste tot şi la toate li se dă aceiaşi importanţă”, a spus Luminiţa Munteanu. După reacţiile din ultima vreme ale şefei DAC se observă foarte clar faptul că imaginea personală a acesteia este mai presus de dreptul la o viaţă decentă a asistaţilor aruncaţi în aceste hârdaie sociale.

Nelu PĂUNESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei