Lăptarii din Bucovina s-au supărat pe UE
Dimensiune font:
Fără a fi o păcăleală, 1 aprilie aduce liberalizarea pieţei laptelui în Uniunea Europeană * asta înseamnă că fiecare fermier va putea să vândă tot laptele pe care-l produce, fără nicio restricţie * aspectul ar trebui să-i bucure pe fermierii români, însă lucrurile nu stau chiar aşa * cei peste 140 de lăptari din Bucovina se tem că ridicarea cotei de lapte ar putea să-i falimenteze
Fermierii din judeţul Suceava atrag atenţia că nu vor face faţă concurenţei şi că străinii, care sunt sprijiniţi de către guverne prin subvenţii mai mari, îşi vor vine laptele la preţuri sub cele ale pieţei autohtone. „Ridicarea cotei de lapte înseamnă pentru noi un dezastru. Autorităţile nu-şi dau seama, dar sunt fermieri care, de teamă, renunţă deja la animale. Noi suntem judeţul cu cele mai multe capete de bovine din ţară. Liberalizarea pieţei laptelui va schimba lucrul acesta. Oamenii nu vor mai ţine animale”, ne-a spus Ion Popa, un fermier din Mitocu Dragomirnei. El crede că după liberalizarea pieţei, lăptarii vor fi nevoiţi să scadă preţul laptelui, ca să-l dea doar pentru a scăpa de el. „Preţul şi aşa este mic. Dacă mai scade, vom falimenta, iar copiii noştri vor ajunge să mănânce produse lactate fabricate în România cu lapte din import. Noi nu vom mai avea loc pe piaţă”, ne-a spus fermierul.
Lăptarii îşi plâng de milă
Şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, recunoaşte că ridicarea cotei laptelui la nivelul Uniunii Europene poate constitui o problemă pentru fermierii români. „În judeţ avem 30.000 de fermieri. Toţi vor fi afectaţi de liberalizarea pieţei laptelui pentru că există posibilitatea să scadă preţul. Cei mai afectaţi vor fi cei care au personalitate juridică, ferme puse la punct. Din această categorie fac parte 140 de fermieri din judeţ”, ne-a declarat Vasile Costan, şeful Direcţiei Agricole Suceava. El ne-a explicat că-n prezent procesatorii cumpără litrul de lapte de la producătorii locali cu preţuri cuprinse între 1,2 şi 1,5 lei. „Dacă se ridică şi cota de lapte, apare concurenţa, iar cantitatea de lapte de pe piaţă va creşte. În acest context scade preţul. Producţia unui litru de lapte pe timp de iarnă costă un leu. Dacă preţul de comercializare va scădea sub un leu, producătorul falimentează”, ne-a spus Vasile Costan.
Sfaturile autorităţilor
Există totuşi şi o veste bună. Fermierii români vor fi liberi, începând cu 1 aprilie, să vândă tot laptele pe care-l produc, fără nicio restricţie, pe piaţa Uniunii Europene. „Vor putea să vândă cât produc, dar trebuie să-şi caute piaţă de desfacere”, a spus Vasile Costan. Totuşi, şeful Direcţiei Agricole îi sfătuieşte pe fermieri să încheie contractele cu procesatorii până la 1 aprilie, ca să se asigure că vor avea unde să-şi vândă produsul. Acesta este însă soluţia pe termen scurt. Ideal ar fi ca producătorii să se asocieze, să acceseze fonduri europene, ca să construiască fabrici de procesare şi să-şi facă propriile produse alimentare, pe care să le vândă pe piaţa Uniunii Europene. „Dacă vinzi laptele fără să-l prelucrezi, obţii un preţ foarte mic, pentru că nu-i aduci plus-valoare. Dacă-l transformi în caşcaval, preţul va fi altul, mai mare.”, ne-a declarat Costan.
Scandal la Primăria Rădăuţi cu ecouri la Prefectură
Oana ŞLEMCO
„Fermierii trebuie să se asocieze, pentru că unde-s mulţi puterea creşte, cheltuielile se împart” – Vasile Costan, şeful Direcţiei Agricole Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau