Mii de moldoveni trăiesc la lumânare
Dimensiune font:
* în Moldova, mii de familii nu au curent electric, fie că locuiesc la oraş sau la ţară * oamenii nu-şi permit să se conecteze pe cont propriu la reţelele de energie electrică, iar autorităţile nu a bani pentru astfel de investiţii
În 2013, în satele Moldovei, sunt mii de familii care trăiesc la lumina lumânării. Mulţi şi-au construit recent case în zone în care energia electrică nu a ajuns dar au sperat că problema se va rezolva până la finalizarea lucrărilor de construcţie. Au aflat în schimb că pentru a-şi face lumină din propriul buzunar este foarte scump şi preferă să mai aştepte în speranţa că edilii locali vor contribui în acest sens.
Peste 11.000 de locuinţe fără curent în Bacău
În judeţul Bacău, un singur sat, din cele 581 câte sunt în total, nu este alimentat deloc cu energie electrică. Alte peste 130 de sate, din aproape 50 de comune, sunt electrificate parţial. Datele ultimului recensământ al populaţiei şi locuinţelor, efectuat în vara anului 2011, arată faptul că în judeţ sunt 267.802 locuinţe, din care 95,6 la sută sunt racordate la reţeaua de electricitate, ceea ce înseamnă că vorbim de peste 11.700 de locuinţe fără energie electrică.
Case fără curent în municipii
La nivelul judeţului Vaslui, 2.975 de gospodării nu sunt branşate la sistemul de alimentare cu energie electrică. Foarte multe dintre locuinţele neelectrificate sunt localizate, paradoxal, în municipii. Este vorba despre 500 de case din Huşi, 108 din Bârlad şi 50 de case din Vaslui. În mediul rural, în topul comunelor se află Băceştiul, cu 121 de locuinţe, urmat de Dumeşti, cu 120 de locuinţe şi Văleni, cu 85 locuinţe. Din cele 2.975 de locuinţe neelectrificate, 2.223 sunt construite cu autorizaţii, din care pentru 960 există reţea electrică stradală. Pentru restul de 1.263, reţeaua stradală este, cel puţin deocamdată, inexistentă. „Încercăm, alături de Consiliul Judeţean, să facem un proiect de hotărâre de Guvern pentru a obţine fonduri în primul rând pentru cei care au construit legal şi pentru care există reţea stradală”, a declarat prefectul Radu Renga. La neamţ, sunt 4.089 de case nealimentate cu energie electrică, din care 2.433 în mediul rural.
Prea izolaţi pentru extinderea reţelei
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, în Iaşi nu sunt localităţi în care care să nu existe reţele de electrificare. Se poate vorbi doar de gospodării rămase nebranşate, în acest sens existând 21 de solicitări din partea administraţiilor locale pentru extinderea reţelelor, depuse la Ministerul Economiei. Primarii altor comune nici nu s-au mai obosit să solicite acest lucru cât timp există 47 de sate care nu îndeplinesc condiţiile pentru extinderea reţelei: minim 15 gospodarii grupate.
* * *
Guvernul are un program de electrificare a gospodăriilor fără acces la reţeaua naţională care se va derula în perioada 2012-2016. Investiţiile pentru întreaga ţară ar trebui să se ridice de 231 milioane euro, din care 90% vin de la bugetul de stat şi 10% de la autorităţile locale, potrivit Ministerului Economiei. Până acum însă în nici o localitate nu s-au făcut lucrări în acest sens.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman şi Tudor Damaschin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau