Ministrul Culturii a inaugurat... „Monoxila Moldovei”
Dimensiune font:
De ieri, la Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a fost introdusă în circuitul de vizitare de la Palatul Culturii un excepţional obiect de patrimoniu: „Monoxila Moldovei”. Barca medievală a fost descoperită în albia râului Moldova, în august 2018. La evenimentul inaugural, care a avut loc în spaţiul Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, a fost prezentă şi Raluca Turcan, ministru al Culturii.
Rezultat al unei descoperiri întâmplătoare a localnicilor din Soci, comuna Mirosloveşti, judeţul Iaşi, barca realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac a fost salvată graţie unei colaborări de excepţie între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi.
Confecţionată din lemn de plop tremurător, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, monoxila ce poate fi admirată la Palatul Culturii este cea mai mare ambarcaţiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice, din stânga şi din dreapta Prutului. Având dimensiuni impresionante, atât ca lungime, de 8,70 metri, cât şi ca lăţime şi ca înălţime a bordajului, barca expusă pe holul Muzeului de Istorie a Moldovei se clasează între primele cinci descoperite în întreg spaţiul cultural românesc.
Cercetări întreprinse de specialiştii Muzeului Etnografic al Moldovei sugerează că monoxila a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI - XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerţ la acea vreme. „Recuperarea patrimoniului care supravieţuieşte de-a lungul secolelor în sol sau în apă, în afara campaniilor organizate de specialişti în acest scop, este o chestiune de responsabilitate socială, de implicare a comunităţii şi de mândrie civică. Extragerea din mediul în care s-au păstrat până la descoperire presupune un proces de conservare-restaurare ce include operaţiuni de o mare complexitate, menite să împiedice degradarea accelerată, iminentă în contextul schimbării condiţiilor de microclimat”, a spus Victor Munteanu, coordonatorul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Monoxila a stat aproximativ şase ani sub supravegherea atentă a restauratorilor de la Centrul de Cercetare şi Restaurare - Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, făcând obiectul intervenţiilor specifice pentru stabilizarea obligatorie a materialului organic.
Monoxila poate fi văzută zilnic pe holul de la parterul Palatului Culturii. La evenimentul de prezentare au fost prezenţi atât vizitatori, cât şi ministrul Culturii, Raluca Turcan. „Probabil că nu am fi ajuns să avem acest exponat aici în faţa noastră dacă nu ar fi fost oameni care să îi înţeleagă valoarea istorică, valoarea culturală şi educativă, care să fi acţionat imediat pentru a o pune în conservare şi în valoare pentru ca mai apoi să poată fi expusă”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan. Laura RADU, Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau