Peste 500 de moldoveni așteaptă un rinichi
Dimensiune font:
Mai bine de 500 de persoane din regiunea Moldovei sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de rinichi la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” Iași * sunt bolnavi care fac dializă de peste 15 ani şi tot de atât timp se află în aşteptarea unei noi şanse la viaţă, spun medicii * anul acesta, până acum, doar 27 de persoane au primit un rinichi nou la Iaşi
La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi s-au adunat vrafuri de dosare în care se găsesc speranţele a sute de oameni care au nevoie disperată de un rinichi. Aceștia își doresc să scape de calvarul dializei şi să poată duce o viață normală. Lista cu bolnavii ce aşteaptă un transplant renal e lungă, numărând în jur de 500 de pacienţi, în timp ce disponibilitatea oamenilor de a dona organele după moarte, pentru salvarea altor vieţi, este în continuare destul de mică. „În acest moment avem mulți pacienți care așteaptă un transplant renal, sunt aproximativ 500 pe listă. Din păcate, anul acesta s-au efectuat puține transplanturi, doar 27, din care 11 de la donator viu și 16 de la donator cadaveric”, a declarat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”. Acesta a mai precizat că sunt persoane care așteaptă o nouă șansă și de peste 15 ani. De altfel, vechimea pe liste și compatibilitatea sunt cele mai importante criterii atunci când vine vorba de un transplant de la donator cadaveric. „Sunt mulți care așteaptă de foarte mult timp un transplant renal. Vechimea este un criteriu important, dar și mai importat decât atât este compatibilitatea imunologică a pacienților”, a mai precizat medicul.
În așteptare de ani de zile
Pe listele de așteptare la transplant renal se află și Ion M. în vârstă de 44 de ani, din județul Vaslui. Acesta nici nu mai știe cu exactitate anul din care așteaptă, însă e tare mult de atunci, spune acesta. „Cred că aștept de prin 2014 sau 2015, nu mai știu exact. A încercat soția să-mi doneze, dar nu e compatibilă. Vă spun sincer, este foarte grea viața unei persoane care face dializă. Eu am trecut prin tot felul de momente de cumpănă în care am clacat. Am doi copii și mi-e groază, mi-e groază de ce mă așteaptă. Soția nu este compatibilă, frați nu am, mama este foarte bolnavă, tata nu mai este, ce să fac? Aștept și tot aștept poate o veni și șansa mea într-o bună zi, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a mărturisit acesta, precizând că în anii de când e pe lista de așteptare niciodată nu a fost chemat la spital fiindcă nu s-a ivit nicio posibilă șansă pentru el. “Am un prieten dintr-un sat vecin și pe el l-au chemat odată, însă tot așa, nu a fost să fie, a fost cineva mai compatibil, cred. Și de atunci stă cu bagajul pregătit. Pe mine nu m-au chemat niciodată”, a mai spus acesta.
Cum se alege pacientul de pe liste
Potrivit medicilor, în cazul în care apare un rinichi de la un donator cadaveric, din lista de aşteptare se verifică compatibilitatea imunologică a pacienţilor și în funcție de aceasta se aleg aproximativ 6 sau 7 pacienţi. Ulterior, medicii iau fiecare dosar şi contactează pacientul, se vede bilanţul cel mai recent şi se identifică dacă au apărut între timp probleme de sănătate. Apoi, sunt chemaţi 3 sau 4 pacienți la spital, de urgenţă, şi noaptea dacă e nevoie, şi li se fac o serie de analize. În funcţie de analize, de compatibilitatea imunologică și de riscul anesteziei, se alege pacientul. Anul trecut s-au realizat 40 de intervenții de transplant renal la Iași.
Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
doctor susan
Nov 19, 2021
doamnelor și domnilor și adulții pot aplica pentru programul nostru de donatori, unde donatorii cu certificatul lor de donator pot dona și pot fi recompensați pentru salvarea unei vieți oferim donatorilor noștri 1187000 usd pentru rinichi donatorul care dorește să doneze alte organe poate specifica și... contactați queensroyalhospital@gmail.com pentru mai multe informatii..
Adauga comentariul tau