Poliția avertiează: metoda „accidentul” revine!
Dimensiune font:
Poliția Municipiului Iași a fost sesizată de către o femeie, în vârstă de 83 de ani, cu privire la faptul că aceasta ar fi fost victima unei înșelăciuni. Bătrâna a povestit oamenilor legii că ar fi înmânat 5.500 de euro și 2.000 de lei unei persoane necunoscute, după ce, în prealabil, ar fi fost contactată de o persoană care se recomanda a fi cadru medical, și care, sub pretextul că nepotul persoanei apelate ar fi fost victima unui accident rutier, acesta ar avea nevoie de bani pentru îngrijiri medicale.
„În cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul de Investigații Criminale, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale și ai Serviciului Criminalistic au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, pe raza municipiului Iași, o persoană fiind condusă la sediul poliției pentru audieri. În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reținut un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din municipiul Iași, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune”, spun cei de la Inspectoratul de Poliţie Iaşi.
Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive a acestuia pentru 30 de zile.
Nu e singurul membru al reţelei care a căzut în plasa anchetatorilor. Polițiștii au reținut alte două persoane, respectiv doi bărbați de 22, respectiv 29 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune. Aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive a acestora pentru 30 de zile.
„Tinerii să îşi informeze părinţii sau bunicii pentru a nu deveni victimele acestor infractori”
Inspectoratul de Poliție Județean Iași aduce în atenție câteva recomandări și sfaturi despre cum trebuie să procedați în situația în care sunteți contactați de persoane ce folosesc metoda ,,accidentul”. „Solicitați persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare. Nu vă bazați pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei pentru a afla adevărul. Chiar dacă cel care vă sună vă recomandă să fiţi discret sau vă transmite că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul mobil, nu vă încredeţi în acesta! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei Române sau ai Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere! Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a primi sprijin de specialitate. În niciun caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat înainte de a discuta cu un poliţist”, spun cei de la IPJ Iaşi.
Ei recomandă tinerilor să îşi informeze părinţii sau bunicii pentru a nu deveni victimele acestor infractori. „Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie. În cazul în care sunt sunaţi de către un necunoscut care le pretinde bani sau alte foloase materiale pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge niciun fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, unitatea medicală sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză); Să apeleze telefonic imediat ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite; să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă”, spun cei de la IPJ Iaşi.
Nu în ultimul rând, pentru a împiedica ,,documentarea” infractorilor despre familia dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”, mai spun cei de la IPJ Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau