Poluarea ucide teii Iașului
Dimensiune font:
Poluarea și schimbările climate au făcut ca teiul, acest arbore simbol al capitalei Moldovei, să aibă de suferit în zonele intens circulate de mașini. Se caută acum soluții pentru salvarea lor, dar specialiștii ne dau asigurări că din parcuri și zonele mai puțin circulate teii nu vor avea de suferit. Nici teiul lui Eminescu nu este în pericol.
Acum, teii de pe marginea șoselei cel mai intens circulate din Iași, chiar în fața Palatului Culturii, sunt fie uscați în totalitate, fie au frunzele arse.
Poluarea și schimbările climatice au afectat arborii din vecinătatea drumurile cu trafic intens în tot orașul. „Situația teilor în Iași dacă e să ne referim în parcuri, grădini publice și alte locuri de acest gen fără trafic deosebit e una foarte bună. Parcul Copou, dar și alte zone sunt în continuare pline de tei și așa vor fi. Probleme avem cu teii aflați pe margini la bulevardele și străzile intens circulate din
Iașul nu va rămâne fără tei
Specialiștii ne dau asigurări ca orașul teilor nu va rămâne fără arborii pe care îi iubesc locuitorii și turiștii atât de mult.
Doar unele zone restrânse sunt afectate. Teiul lui Eminescu nu se află în pericol și nici cei din parcuri ori alte zone asemănătoare. „În general aliniamentele sunt cele afectate, acolo unde solul este foarte puțin în jurul teilor, poluarea excesivă și secetă pedologică din ultimii ani au dus la degradarea teilor și la această situație. Nu putem să spunem că se usucă. Noi îi udăm mult, prelucrăm solul, am pus irigare ca să ajungă apa mai repede la rădăcina arborelui. Facem tratamentele pentru sol. Am putea merge și pe alt sortiment de arbori mai rezistenți pe zonele cu trafic, cu creștere mai rapidă pentru aliniamente. Parcul Copou și Expoziției totul e verde, vedem, totul este în regulă”, spune Mihai Răzuși, inginer Servicii Publice Iași.
Teiul, simbol al Iașului, atracție turistică
Ghizii turistici ne explică faptul că nu doar Teiul lui Eminescu este important pentru Iași, ci ideea de tei în sine în Iași este cea căutată de turiști. „În Iași sunt mulți arbori monumentali, dar fără dubii cel mai cunoscut e teiul lui Eminescu. Este un simbol de care noi ghizii ne folosim și mulți turiști vor și în partea aceasta centrală a orașului ca să vadă teii. Noi ne identificăm cu acest miros de tei și știm ca suntem acasă și suntem în Iași căci e un miros cu care suntem obișnuiți în Iași de mulți ani, de pe vremea primarului Vasile Pogor care a plantat primii tei în Iași”, a explicat Irina Tacu Cociu, ghid turistic din Iași.
O eventuală înlocuire a teilor de pe marginea străzilor unde s-au înregistrat probleme este greu de acceptat de ieșeni, dar și de către turiști, mai ales că teiul și mirosul de flori de tei reprezintă un simbol al Iașului. „Teiul pentru Iași este un simbol și probabil e ceva ca o semnătură a Iașului, pornind de la Eminescu. Sunt pentru tei și pentru copacii originali, nu cei aduși din alte culturi. Și nu doar în Iași, teiul e un simbol în toată România. Aș miza pe ideea că, totuși, arborii sunt cei mai buni protectori pentru noi. Ar fi păcat să se piardă, este o legătură între tradiție și protecția noastră. Ar fi păcat să se piardă. Mă gândesc că ar fi specialiști care ar putea să încerc să îi protejeze”, explică o turistă venită la Iași.
De altfel, în urmă cu 10 ani un alt scandal a avut în prima plan înlocuirea teilor din Iași. Atunci, Primăria a decis să taie teii în vârstă de peste 50 de ani de pe principalul bulevard pietonal din Iași, Ștefan cel Mare, pe motiv ca afectează priveliștea spre diverse obiective turistice din zona. Mai multe proteste au urmat după ce în locul lor au fost puși salcâmi japonezi. După aproape 3 ani alți tei au fost plantați pe bulevard în locul celor tăiați, ca urmare a votului iesenilor pentru replantarea lor. Din păcate acum și aceștia au început să se usuce.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau