Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani - 7 februarie 1915 GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 12 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 7 februarie 1915 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.
Străinii. Acest cuvânt întrebuinţat în proectul de lege pus în deliberaţiunea corpurilor legiuitoare şi care priveşte pe străini aflători în ţară a provocat mare nelinişte printre evrei şi a ridicat, fireşte, protestările presei noastre stăpânită în mare parte de dânşii. „Nu e cu putinţă ca noi Israiliţi pământeni (?) născuţi şi crescuţi aici şi cari nu ne-am bucurat niciodată de vre-o protecţiune străină să fim trataţi de lege ca toţi ceilalţi străini, căci noi nu putem avea altă naţionalitate decât naţionalitatea română”. Eu cred că aceste tânguieli şi protestaţiuni nu sunt sincere, fiindcă nu teama de a cădea sub loviturile şi asprimea aplicaţiunei legei celei noi îi înspăimântă: slavă Domnului, administraţiunea ţărei rumâneşti este aceiaşi, moravurile nu s'au schimbat (...). (M. Alexandrescu-Guranda)
Exportul grâului şi porumbului. Desbrăcat absolut de ori ce pasiune politică, fără intenţie a învinui pe nimeni, ci pornit numai din un simţ prevăzător în interesul obştesc al ţărei; încă din luna septembrie anul trecut când am văzut uşurinţa cu care să acordă exportul grâului din ţară, am arătat ce cantitate putem exporta, şi ce trebuie să ne oprim pentru trebuinţele ţărei. Pentru nevoile ţărei am arătat că necesită să păstrăm în ţară un stoc de 100.000 vagoane de grâu. În caz de mobilizam pe 1 octombrie 1914, 500.000 de oameni, după cum se svonea, pentru acest efectiv, pe timpul de la 1 octombrie până la noua recoltă a anului corent, ne-ar fi trebuit 15.000 vagoane de grâu.
Din totalul populaţiei ţării de 7.500.000 locuitori, dacă scădem 500.000 mobilizaţii, 5.000.000 locuitori care nu mănâncă pâne ci mămăligă, rămâne 2.000.000 locuitori care mănâncă pâne. (...) N'am mobilizat la 1 octombrie, dar e posibil să mobilizăm în luna martie. (...)
Să naşte întrebarea: avem aceste stocuri de grâu şi de porumb? Grâu, mai mult ca sigur nu avem – probă că astăzi nu avem pâne. Porumb avem. Dacă însă să va proceda la exportul porumbului, cu uşurinţa cu care s'a procedat la grâu e fatal să avem foamete în ţară. (Colonel N. Cernătescu).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau