Profesorii din comuna Slatina intră în grevă
Dimensiune font:
Cadrele didactice vor să declanşeze greva generală fiindcă nu şi-au primit salariile aferente lunii septembrie * ei riscă să nu-şi primească nici banii pe octombrie fiindcă primarul comunei refuză să deschidă linia de credit pentru plata salariilor * motivul este legat de decizia Inspectoratului Şcolar de a-l înlocui pe directorul şcolii, lucru de care edilul nu a fost anunţat * aproape 60 profesori şi 700 de copii sunt afectaţi de cearta dintre primar şi directorul şcolii
Cei aproape 60 de angajaţi ai şcolilor din comuna suceveană Slatina nu şi-au primit salariile aferente lunii septembrie şi riscă să nu-şi primească nici leafa pe octombrie. Oamenii sunt nemulţumiţi şi ameninţă cu declanşarea grevei generale. Liderul de sindicat a depus un memoriu la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi a anunţat intenţia de a întrerupe orele de curs. Şeful ISJ, Gheorghe Lazăr, a declarat că nu are nimic împotriva demersului câte vreme se respectă toţi paşii legali. „Mi se pare într-un fel firesc, pentru că-i vorba de bani munciţi. Nu vom putea declanşa greva generală până când, în prealabil, nu vom atinge toate celelalte etape. Liderul de sindicat, Cătălin Moroșanu, se ocupă de demers. Sperăm să nu se ajungă la grevă”, a declarat Oana Șorodoc, directorul școlii din Slatina.
Când doi se ceartă, profesorii rămân fără bani
Profesorii de la Slatina nu şi-au primit salariile fiindcă primarul Ilie Gherman refuză să-şi pună semnătura pe un document din Trezorerie. Este vorba despre deschiderea liniei de credit, un demers birocrat pe care edilul trebuie să-l facă în calitate de ordonator de credite. Alesul local protestează în acest fel pentru că ISJ l-a înlocuit pe directorul şcolii din comună fără să-l consulte în prealabil pe Gherman. „Noi nu putem ceda în faţa primarului de la Slatina pentru că se va crea un precedent. Poate cu altă ocazie, un alt primar va acţiona la fel. Trebuie să acţionăm prin rezolvarea problemei vidului legislativ”, ne-a declarat Gheorghe Lazăr, şeful ISJ Suceava.
Nici noul director nu ia în calcul posibilitatea de a demisiona din funcţie. „Consider că numirea mea s-a efectuat pe temei legal. Consider că poziţia domnului primar nu este firească. Nu ne putem supune dorinţei domnului primar doar pentru că el îşi doreşte. Eu cred că până la urmă Prefectura Suceava va găsi o soluţie”, a declarat Oana Șorodoc. Deocamdată, Prefectura nu a găsit o soluţie ca să rezolve problema într-un timp foarte scurt. Prefectul Florin Sinescu a făcut o plângere penală pe numele primarului de la Slatina, pentru abuz în serviciu. Chiar şi aşa, Ilie Gherman a transmis că rămâne ferm pe poziţie. „Cine a încurcat anul şcolar să-l descurce”, a fost replica edilului.
În lupta dintre primarul şi directorul şcolii Slatina au de pierdut angajaţii Ministerului Educaţiei, dar şi cei aproape 700 de şcolari şi preşcolari din comună.
„Nu am identificat o măsură administrativă pentru a rezolva problema. Singura variantă constă în retragerea dreptului de semnătură în cazul primarului. Cât priveşte ordonanţa preşedinţială, dosarul este la Judecătoria Fălticeni. Cauza nu a fost judecată încă” -- prefectul Florin Sinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau