RATP se transformă în societate comercială
Dimensiune font:
* noua societate s-ar putea numi SC Transport Public Iaşi, urmând ca RATP Iaşi să rămână o entitate care va gestiona datoriile acumulate în decursul anilor * în prezent, încasările depăşesc cu mult cheltuielile, atât timp cât scumpirile din ultimii ani nu s-au reflectat în modificarea preţului la bilete, rămas la nivelul anului 2010
Un plan mai vechi, întocmit de experţi europeni, vizând revitalizarea regiei locale de transport public, începe din nou să capete contur. Este vorba, în sfârşit, de punerea în practică a soluţiilor găsite de firmele spaniole de consultanţă Getinsa şi ETT, împreună cu specialişti de la SC Metroul Bucureşti, potrivit cărora societatea nou-creată va prelua toate activităţile de transport desfăşurate în prezent, în vreme ce RATP Iaşi va rămâne o entitate care va gestiona datoriile acumulate în decursul anilor, urmând a fi lichidată după achitarea sau prescrierea datoriilor către stat. „O parte din RATP va prelua activitatea de transport şi se va constitui într-o nouă societate comercială. Aceasta din urmă nu va avea datorii, iar timp de trei ani ar urma să fie susţinută de către Consiliul Local. După ce va deveni profitabilă, noua societate se va desprinde de CL, urmând să administreze doar patrimoniul. Vechea societate, RATP, va rămâne cu datoriile, pe care va încerca să le achite în colaborare cu statul”, afirmau, în 2009, cei care au elaborat rapoartele referitoare la rentabilizarea RATP. Deocamdată, singurele certitudini sunt reprezentate de faptul că transformarea RATP în societate comercială se va întâmpla anul acesta şi că CLM Iaşi va fi unic acţionar în noua structură. Nu se ştie sub ce denumire va funcţiona societatea, existând la un moment dat propunerea ca aceasta să fie botezată SC Transport Public Iaşi.
Totul de la zero
Transformarea RATP în societate comercială a fost repusă pe tapet într-un moment în care este clar că regia - sufocată de datorii către furnizorii de combustibili, de materii prime şi materiale şi în imposibilitatea de a achita împrumuturile folosite pentru modernizarea infrastructurii şi a parcului auto - nu mai poate continua pe aceeaşi linie. Şefii regiei au evitat să ofere informaţii despre ceea ce s-ar pregăti la RATP anul acesta, însă spun că implementarea soluţiilor găsite de experţi este unica modalitate prin care ar putea fi relansată activitatea de transport public. „O societate fără datorii are cu totul alte perspective de dezvoltare. Un singur exemplu: din cauza datoriilor, RATP nu poate obţine împrumuturi pe care să le investească pentru modernizare. La fel stau lucrurile pe relaţia cu furnizorii de combustibili, care ne solicită să fim cu plăţile la zi. Este greu să facem faţă cheltuielilor, în condiţiile în care toate preţurile au crescut, iar noi am rămas cu tariful din 2010 la biletele de călătorie”, admite Cristi Stoica, directorul adjunct al regiei.
(Tudor Damaschin)
Transformarea RATP în societate comercială va avea loc anul acesta, iar CLM Iaşi va fi unic acţionar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
marius paraschiv
Jan 25, 2013
daca din articol se intelege ca , eu incasez mai mult decat cheltuiesc si nu este bine , penalizati neglijenta persoanei ce a scris acest articol .
cretu
Jan 24, 2013
vrabia , malai viseaza. ia mai micsorati privelegiile angajatilor(nu cumva au si socrii acestora liber pe toate liniile?) si atunci veti putea fi pe profit. domnilor de la ratp calculati cat va costa toate aceste gratuitati si veti vedea de unde va vin pierderile.sau urmati linia celor de la romgaz s.a. poate infiintati in mijloacele de transport locuri la clasa l pentru ai vostri. va-ti gandit vreo clipa la gerurile pe care le suporta calatorii in statii si chiar in masini sau tramvaie,fata de privelegiatii care calatoresc in cabina alaturi ce conductori(cu toate camerele video amplasate si care au costat bani suportati ghici de cine...). asa ca mai bine ascundeti-va capul in nisip si taceti din gura.
Adauga comentariul tau