S-a deschis Casa Muzeelor, care reunește cinci muzee unice în România. Astăzi poate fi vizitată gratuit
Dimensiune font:
Sute de persoane, printre care oficialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mediului academic şi oameni de cultură au fost prezenţi joi la inaugurarea Casei Muzeelor, o clădire care adăposteşte cinci muzee, toate fiind unice în spaţiul cultural românesc.
„Casa Muzeelor este un eveniment pentru că înseamnă îmbogăţirea Iaşiului din punct de vedere cultural, dar şi din punct de vedere turistic, având cinci noi muzee. Casa Muzeelor este unică prin ceea ce oferă la nivel de expoziţii permanente. Este, spre exemplu, un Muzeu Poezie(i), un muzeu de arte vizuale dedicat ideii de poezie. Aşa ceva nu mai există în România. Muzeul Pogromului de la Iaşi. El nu putea să aibă loc decât aici, în Casa Muzeelor. Din păcate, istoria ne impune lucrul acesta. Aici s-au desfăşurat o parte din evenimentele tragice din 1941, Pogromul de la Iaşi. Tot aici este un alt muzeu unic, Muzeul Teatrului Evreiesc, pentru că la Iaşi a avut loc prima mişcare profesionistă, prima instituţie teatrală în limba idiş din lume. Aşadar ne gândim la Adam Goldfaden, cel care a creat acest teatru. Muzeul Literaturii Române s-a mutat de la Casa Pogor, în idee, tot aici. Conceptul Muzeului Literaturii Române a fost regândit în totalitate. S-a mutat aici, se desfăşoară cronologic, în alt mod. El se termină cu trei camere speciale în care am invitat artişti să creeze ceva, o viziune proprie asupra literaturii române. Despre Muzeul Copilăriei în comunism nu vorbim neapărat de unicitatea lui, dar tot este unic întrucât cu sprijinul USLIP Iaşi am recreat o sală de clasă din perioada comunistă", a declarat directorul Muzeului Literaturii Iaşi, Lucian Teodorovici.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că este firească promovarea a cât mai multor obiective ce aparţin patrimoniului cultural pe care îl are municipiul Iaşi.
„Cred că această investiţie făcută cu fonduri europene şi fonduri guvernamentale nu poate decât să redea strălucire şi viaţă acestui monument arhitectural din inima oraşului Iaşi. În această clădire, odată cu deschiderea Casei Muzeelor cred că vor veni cât mai mulţi români pentru a descoperi şi alte frumuseţi ale Iaşiului", a spus Costel Alexe.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, s-a arătat a fi impresionat de modul în care a fost transformat imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr.6 din Iaşi.
„Mă bucur că Programul Operaţional Regional (POR – n.r), prin care s-au accesat fondurile pentru acest imobil, au pus în valoare un asemenea monument. S-a alocat o sumă importantă prin POR, circa 16 milioane de lei. Sper ca acest muzeu să beneficieze de o bună promovare. Iaşiul beneficiază de multe investiţii în monumentele istorice. Aşadar, turiştii pot sta şi o săptămână la Iaşi să vadă doar aceste monumente istorice, alături de alte lucruri deosebite", a declarat Vasile Asandei.
Casa Muzeelor, care până acum era cunoscută ca fiind imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, are o suprafaţă construită de 1.160 metri pătraţi şi o suprafaţă totală desfăşurată de 3.988 metri pătraţi. În trecut, în acest imobil a funcţionat Revista ‘Viaţa Românească’ şi tot aici a fost din 1934 sediul Chesturii de Poliţie din Iaşi. Pentru lucrările de reparare, reconsolidare şi modernizare a fost nevoie de o investiţie de peste 16 milioane de lei, din care 15 milioane sunt bani nerambursabili.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau