Semafoarele de la Podu Iloaiei vor fi inaugurate în septembrie
Dimensiune font:
* vor fi semaforizate trei intersecții de pe raza orașului: la intersecția DN 28 cu DJ281 (Erbiceni), la intersecția DN 28 cu Str. Cuza Voda (în dreptul Primariei), la intersecția DN 28 cu Str. Petru Rares (în dreptul Farmacie / Piața) * montarea celor 3 semafoare va costa peste 176.000 euro
În vederea descongestionării traficului din zona orașului Podu Iloaiei, s-a decis, în urmă cu un an, varoanta semaforizării inteligente aacestei localități, ca o variantă utilă până la finalizarea proiectului Autostrăzii Unirii A8. „Proiectul montării celor 3 semafoare din Podu Iloaiei reprezintă o inițiativa a asociației Hai că se poate!, aceasta apelând, în anul 2023, la sprijinul conducerii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași și la conducerea Prefecturii Iași de la acea vreme pentru implementarea sa. Toate calculele au fost făcute în urma unui test pilot care a fost realizat în vara lui 2023 de către o echipă de IT-isti din Iași, la inițiativa asociației Hai că se poate!”, a precizat Cătălin Urtoi, membru al Consiliului de Administrației al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, unul dintre artizanii acestui proiect.
Prin proiect, vor fi semaforizate trei intersecții de pe raza localității Podu Iloaiei: la intersecția DN 28 cu DJ281 (Erbiceni), la intersecția DN 28 cu Str. Cuza Voda (în dreptul Primariei), la intersecția DN 28 cu Str. Petru Rares (în dreptul Farmacie / Piața).
Conform proiectului, ciclurile totale de semaforizare (roșu + galben + verde) se vor situa în jurul a 150 secunde (2,5 minute). Timpii de roșu și de verde vor fi variabili în funcție de încărcarea curentă a traficului, momentul din zi/săptămână, vitezele reale de transfer ale vehiculelor etc. „Se vor asigura unde verzi duale și simultane pe ambele sensuri de deplasare Iași - Târgu Frumos, ce vor activa capacitatea maximă de transfer a infrastructurii curente de pe DN28 pe raza localității Podu Iloaiei. De menționat că în momentele de vârf se va opera cu până la 35.000 de vehicule pe zi. Sistemul va încerca în permanență să activeze și să susțină la 100% capacitatea maximă de transfer a DN28, activată atât la 2 benzi cât și la o bandă pe sens. Unda verde va fi calibrată la o medie a vitezei de 45km/h deci conducătorii auto ar trebui să respecte întotdeauna viteza legală de 50 km/h și să încerce să țină un ritm susținut de deplasare pentru a permite cât mai multor autovehicule să tranziteze acest sector de drum. Chiar dacă se vor mai forma coloane, trebuie reținut faptul că timpii de descărcare a acestora vor fi mult mai mici decât timpii curenți care nu de puține ori depășesc 60 de minute. În primele zile/săptămâni de rulare ale sistemului targetăm cel puțin o înjumătățire a timpilor totali de transfer față de cei din present”, a precizat Cătălin Urtoi.
Acesta susține că, după ce șoferii se vor obișnui cu sistemul, „vor înțelege beneficiile sale imediate și vor implementa ritmul susținut și proactiv de deplasare (e.g. fără stat pe telefon în timp ce conduc, cu demaraje susținute la pornirea de pe loc rosu->verde, eliminarea opririi/staționării pe banda întâi a carosabilului atât pe un sens cât și pe celălalt etc.) ne vom îndrepta cel mai probabil spre 15 minute timp median de transfer în momentele cele mai aglomerate ale săptămânii”.
De menționat că acest sistem de semaforizare operează doar pe raza localității Podu Iloaiei, conducătorii auto fiind obligați în continuare să oprească la calea ferată și să o traverseze cu o viteză mult sub cea calculată și regulamentară, dar și de cele șapte trenuri zilnice pe ruta Podu Iloaiei - Hârlău și retur (un total de 14 trenuri).
Montarea semafoarelor va fi finalizată în 40 zile (Septembrie 2024) iar valoarea totală a investiției este de 176 000 euro fără TVA.
La acest proiect colaborează șapte firme de specialitate, antreprenor fiind Red Spektrum. Maria STANCU, Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau