Sistemul centralizat de încălzire este pe punctul de a fi desfiinţat
Dimensiune font:
* în ultimii ani, tot mai mulţi pietreni au ales debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, optând pentru alte variante de confort termic * la Piatra Neamţ, din 18.000 de consumatori au mai rămas 4.000, adică 10 % din populaţia oraşului, iar tendinţa este de scădere
Oamenii solicită debranşarea din diverse motive, preţul gigacaloriei nefiind neapărat motivul principal. Multe familii îşi doresc o independenţă a sursei de încălzire a locuinţei, pentru că există discuţii între membrii asociaţiei, unii vor căldură mai repede, alţii mai târziu, unii vor un program de apă caldă mai larg iar alţii mai restrâns. „Noi nu putem, nici legal şi nici moral, să oprim oamenii să-şi aleagă sistemul propriu de încălzire. Însă, din cauza debranşărilor, s-a creat un dezechilibru în sistemul de alimentare cu energie termică iar acele containere nu mai sunt rentabile dacă numărul de consumatori scade prea mult. Ne gândim ca în primăvara anului viitor, să facem o analiză foarte serioasă, să vedem câte persoane au mai rămas branşate la sistemul centralizat de încălzire, unde se mai justifică să asigurăm furnizarea agentului termic şi chiar să venim în sprijinul populaţiei cu venituri reduse, prin montarea de centrale termice de apartament, care vor fi achitate în rate de către beneficiari ori se va plăti lunar o sumă modică pentru folosirea lor. Dar, vom vedea ce sistem vom folosi, poate vom consulta populaţia”, a spus viceprimarul Dragoş Chitic.
Societatea Locato, furnizorul de agent termic din municipiul Piatra Neamţ, va funcţiona în continuare, chiar dacă îşi va restrânge activitatea, lucru care de altfel, s-a şi întâmplat, inclusiv anul acesta, prin reducerea aproape la jumătate a personalului. Locato are contracte de service pentru mai multe puncte termice care sunt folosite la unităţi ale Primăriei, cum ar fi Sala Polivalentă, Direcţia de Taxe şi Impozite, unităţi de învăţământ şi alte clădiri. „Sunt contracte de service şi au obligaţia ca lunar să verifice punctele şi atunci, cu o structură redusă de personal, societatea poate funcţiona. Vrem să trecem peste această iarnă, să asigurăm căldură la cei rămaşi în sistemul centralizat, iar în primăvară să analizăm serios situaţia, astfel încât în următorul sezon rece să fim pregătiţi şi să asigurăm căldură doar acolo unde mai este eficient”, a declarat viceprimarul Dragoş Chitic.
Ingrid Ciofoaia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau