Spitalul împrăştiat din Fălticeni, calvarul pacienţilor
Dimensiune font:
* secţiile unităţii medicale funcţionează în şase clădiri, împrăştiate prin tot oraşul * bolnavii care au nevoie de investigaţii sunt urcaţi în ambulanţe şi plimbaţi prin toate zonele oraşului * în unele secţii, bărbaţii şi femeile stau laolaltă * singura soluţie este finanţarea noului spital, însă nu sunt bani
Pacienţii spitalului de la Fălticeni devin după internare, cu sau fără voia lor, navetişti. Secţiile unităţii medicale sunt găzduite de şase clădiri, împrăştiate prin tot oraşul, aflate la distanţe considerabile unele de altele. Ca un ritual parcă, în fiecare zi, la prima oră a dimineţii, bolnavii care sunt programaţi pentru analize sunt urcaţi în ambulanţele unităţii medicale şi plimbaţi apoi prin tot oraşul.
Clădiri vechi şi insalubre
O altă problemă este vechimea clădirilor, unele construite în urmă cu 150 de ani. „Pavilionul central funcţionează într-o clădire veche de peste 150 de ani, care nu are temelie, şi care are probleme la structura de rezistenţă”, a spus managerul spitalului, Mircea Lupu. Probleme grave sunt şi la clădirea care găzduieşte maternitatea. Edificiul a fost retrocedat vechiului proprietar, care a închiriat clădirea Primăriei. Lunar, administraţia plăteşte 14.500 de lei, o sumă enormă dacă luăm în considerare vechimea şi aspectul clădirii.
20 de paturi într-un singur salon
Din păcate, nu doar exteriorul clădirilor care găzduiesc secţiile spitalului se află într-o stare avansată de degradate. Interiorul poate să înspăimânte pe oricine. Saloanele în care stau pacienţii sunt supraaglomerată. În unele spaţii există chiar şi 20 de paturi, pe care le ocupă bărbaţi şi femei deopotrivă. „Nu avem suficient spaţiu”, se apără managerul spitalului, Mircea Lupu. În acest context, bolnavii nu dispun nici măcar de intimitate în timpul internării. „Este jenant atunci când vine medicul în vizită pentru consult. Stăm aici şi bărbaţi şi femei. Ne ruşinăm unii de alţii”, a spus unul dintre pacienţi. Şi asta nu este tot. Asistentele medicale şi medicii sunt şi brancardieri. Secţii de Ortopedie şi Chirurgie funcţionează la etajul Pavilionului Central. Pentru a ajunge în saloane, pacienţii cu oasele frânte sau cei care urmează să ajungă pe masa de operaţie trebuie să urce o scară abruptă, sub formă de spirală. Clădirea nu are şi nici nu poate fi dotată cu lift. „După atâţia ani de activitate, noi medicii ne-am obişnuit cu treptele, dar ne gândim la pacienţi. Este foarte greu. Gândiţi-vă şi la cei care cară tărgile pe scări”, a declarat doctorul Gabriel Larion, şeful Secţiei de Chirurgie.
În toată această poveste, există totuşi şi o veste bună: o parte dintre secţii sunt dotate cu aparatură medicală performantă. Numai că la spitalul din Fălticeni nu există suficient spaţiu nici măcar pentru aparatura medicală. De exemplu, sistemul de telemedicină a fost montat în triajul Unităţii de Primire a Urgenţelor. În salonul de triaj este loc pentru doar două paturi.
Speranţe în noul spital
Umilinţa pacienţilor şi a medicilor din Fălticeni ar putea să ia sfârşit doar dacă Guvernul va înţelege că oraşul are nevoie de o unitate medicală decentă. De altfel, la Fălticeni a început construcţia unui nou spital, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Noua unitate va avea peste 200 de paturi, adică jumătate din numărul paturilor estimate iniţial. Din păcate, cei de la Ministerul Sănătăţii nu se grăbesc să finanţeze proiectul din lipsă de bani. Teoretic, noua unitate medicală ar trebui să fie deschisă anul viitor.
„Ideea ridicării unui nou spital a existat înainte de 1989. De treabă s-au apucat după 1991. Până acum în noua clădire s-au investit 100 de miliarde de lei vechi. Pentru finalizarea construcţiei mai avem nevoie de foarte mulţi bani”
Mircea Lupu, manager spital
Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau