Sute de ieşence minore devin, an de an, mame
Dimensiune font:
* anul trecut au fost raportate 119 cazuri de gravide minore, cele mai multe fiind la Maternitatea „Cuza Vodă” şi la Maternitatea „Elena Doamna” * România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda, Trinidad Tabago, Botswana, Burundi, Djibouti sau India!
La nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate, anul trecut, cele mai multe cazuri din ţară de mame minore şi gravide minore. Conform datelor furnizate de către Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Iaşi, au fost raportate 119 cazuri de gravide minore, cele mai multe fiind la Maternitatea „Cuza Vodă” şi la Maternitatea „Elena Doamna”.
Principala cauză pentru care aceste tinere ajuns să fie mame la vârste extrem de fragede este lipsa educaţiei sexuale, iar medicii spun că ele ajung la spital abia atunci când trebuie să nască. „În urma sesizării unitaţilor sanitare, pentru un numar de 29 copii s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecţie / frecventare centru maternal, după cum urmează: asistenţă maternală pentru 19 cazuri, şapte pentru centru maternal, iar două au fost trimise în plasament familial”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Specialiştii spun că tinerele au nevoie de consiliere psihologică pentru că apariţia unui copil declanşează un şoc pe care îl pot depăşi doar alături de psihologi şi asistenţi sociali.
Din păcate, fenomenul mamelor minore este accentuat în rândul familiilor dezorganizate iar fetele nu au parte de susţinerea rudelor.
O minoră din România, la a şasea naştere!
România se confruntă în continuare cu o situaţie îngrijorătoare la capitolul mame minore, căsătorii timpurii şi lipsa accesului la educaţie, potrivit ultimului raport Save the Chidren. „România ocupă locul 51 din 176 în ceea ce priveşte siguranţa vieţii copilului, în urma unor ţări ca Tunisia, Oman sau Kazahstan, obţinând scoruri similare la indicatorii care privesc drepturile copilului - neparticipare la educaţie, căsătoriile timpurii, naşterile în rândul adolescentelor - cu Mauritius, Cuba ori Sri Lanka. Sunt date critice, care apar în ultimul raport Save the Chidren”, arată un comunicat al Salvaţi Copiii România.
Potrivit sursei citate, România a urcat trei locuri faţă de raportul global din 2018 (51 faţă de 54 în 2018 şi 52 în 2017), înregistrând o situaţie mai bună pentru indicatorul privind rata mortalităţii copiilor sub 5 ani, de la 9,0 la mia de naşteri (date corespunzătoare anului 2016) la 7,8 la mia de naşteri (date corespunzătoare anului 2017), însă departe, în continuare, de media ţărilor din Uniunea Europeană de 4,1 la mie. „Educaţia pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii constituie cel mai ignorat aspect al protecţiei şi educaţiei în rândul copiilor (...) România înregistrează 33,7 de naşteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situaţie mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valori de 40,3, respectiv 47,13 de naşteri (...) Întrucât România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (26,8), Trinidad Tabago (31), Uzbekistan (16,7), Albania (20,7), Bahamas (28), Botswana (31,7), Burundi (27,4), Mauritius (26,9), Djibouti (19,4), India (24,5), Tunisia (7,6) sau Algeria (10,4), elaborarea şi implementarea de îndată a unui plan de acţiune în acest domeniu trebuie considerate urgenţă naţională pentru autorităţile publice centrale şi locale”, stipulează comunicatul.
Conform Organizaţiei Salvaţi Copiii, în anul 2018, 674 dintre mamele minore aveau mai puţin de 15 ani, iar 17.307 aveau între 15 şi 19 ani. Dintre adolescentele-mame cu vârsta sub 19 ani, 12.906 erau la prima naştere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, 7 la a cincea naştere, iar una se află chiar la a şasea naştere. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau