Terenul de sub viitoarea centrală a Sucevei, scos la vânzare cu aproape 24 de lei/mp
Dimensiune font:
* tranzacţia va aduce în conturile municipalităţii sucevene aproape 1.400.000 de lei
Asigurarea căldurii şi apei calde în municipiul Suceava, din iarna care urmează, depinde de decizia pe care o vor lua aleşii locali în şedinţa de joi, când unul din principalele proiecte de pe ordinea de zi se referă la vânzarea terenului de sub viitoarea societate de termoficare. Tranzacţia, dacă va fi aprobată, va aduce în conturile municipalităţii sucevene aproape 1.400.000 de lei. Mai exact, suprafaţa solicitată de firma Adrem Invest, care va realiza noua centrală de cogenerare, pe biomasă, este de 57.734 mp teren proprietate privată a municipiului Suceava.
Cumpărarea acestuia este o condiţie impusă de banca finanţatoare a investiţiei, Raiffeisen Bank International, pentru ca Adrem Invest, prin sucursala sa, Bioenergy Suceava, să beneficieze de un credit de peste 64 de milioane de euro, necesar punerii în funcţiune a noii centrale termice. Valoarea solicitată de administraţia locală pentru a vinde terenul investitorului care va asigura căldura sucevenilor în iarna următoare este de 313.496 de euro, respectiv 1.376.999 lei.
În aceste condiţii, preţul de vânzare a unui metru pătrat de teren este de aproape 24 de lei, mai puţin de 6 euro/mp. Preţul este considerat prea mic de către unii aleşi locali, comparativ cu preţul terenurilor construibile din jurul Sucevei.
Interesant este că semnarea contractului de vânzare-cumpărare este condiţionată de prezentarea, de către Adrem, a unei scrisori de garanţie bancară în valoare de aproape 480.000 euro, adică mai mare decât valoarea de vânzare a terenului.
Pe de altă parte, dacă aleşii locali nu vor aproba tranzacţia, Adrem nu va avea acces la banii băncii şi nu va putea construi centrala pe biomasă, care trebuie să preia activitatea de producţie a Termica, care intră în conservare de anul acesta. Astfel, nu doar că Suceava va fi lipsită de o investiţie de aproape 90 de milioane de euro, care atât direct, cât şi indirect asigură locuri de muncă, dar este pusă în pericol asigurarea căldurii şi apei calde pentru cele peste 22.500 de familii care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Andrei Călătoru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau